Keresztény ünnep2021. április 1. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/10192_0_300.jpgNagypéntekre és húsvétra készülnek az egyházak. Ez az alkalom a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával pedig megváltotta minden ember bűnét. Ebben az időszakban többnyire csak online istentiszteletet tartanak.

Tavaly márciusban tartottak első alkalommal keresztutat Hódoscsépányon nagyböjt idején, a húsvéti ünnepkörre készülve. A mostani járványügyi helyzetben bár sokkal kevesebb ilyen eseményt tartanak meg a helyi egyházi közösségek is, de lélekben készülnek az előttünk álló napokra.

„Én úgy gondolom, hogy ha az ember nyitott lélekkel és nyitott szívvel áll hozzá nagypéntekhez és a húsvéti szent három naphoz. Itt nemcsak a szentírásra és a liturgiákon való részvételre gondolok, hanem arra természetre is, ami tavasszal újraéledvén körülvesz bennünket. Akkor rá tudunk rezonálni, eggyé tudunk válni a természettel, eggyé válni az Isten igéjével, amikor hallgatjuk a Passiót, akkor sokkal intenzívebben bele tudunk illeszkedni” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Tóth Melinda evangélikus lelkész szerint bár a nagypéntek a keresztényeknek az egyik legnagyobb ünnepe, érdemesebb a húsvét felől nézni azt. Azaz a megváltás és a feltámadás irányából.

„Jézushoz is lehet kiáltani, ő feltámadt, élő úr. Nemcsak megszokásból konganak a harangok a keresztényeknél az egész világban, hanem mert Jézus él, és ezt hirdeti. Húsvét ünnepén bár kevesen leszünk együtt, a szeretteinkre gondolunk, az élő Jézussal beszélhetünk. Az örömhírt, az evangéliumot tovább adhatjuk” - fogalmazott Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

Az előttünk álló napokban a római katolikus, a református, az evangélikus és a pünkösdi egyházak online tartják az istentiszteleteket. A görögkatolikus parókián ugyanakkor nyilvánosak lesznek a liturgiák, azonban a járványügyi intézkedések szigorú betartásával.

Vissza