Húsvéti hagyományok (képgalériával)2021. április 4. (vasárnap) 15:14 - Egyháznews/10194_0_300.jpgPászkaszentelést tartottak a görögkatolikusok. A szent liturgiát követően Bodnár Dániel parókus megáldotta azokat a kosarakat, amelyeket az egyházközség tagjai készítettek. Ezekbe hagyományos húsvéti ételek kerültek, többek között: sonka, tojás, pászka, valamint a tradicionális sárga túró.

Ezúttal sem hagyományos liturgiára várták a híveket a görögkatolikus templomba. A húsvéti időszak egyik legfontosabb üzenete, hogy Isten értünk halt meg, majd harmadnapra feltámadt. A lemondások után igazi áldás amikor a hagyományos étkek felkerülnek az ünnepi asztalra. A szent liturgiát követően az egyházközség tagjai kint folytatták az eseményt.

Ezt követően Bodnár Dániel megáldotta a megjelentek által összeállított kosarakat. Ezek minden egyes összetevőjének szimbolikus jelentése van. Akad olyan, ami a feltámadást és olyan is, ami magát Jézus Krisztust jelképezi. 

„Ünnepi asztalunkon megjelennek a húsos ételek, akár a sonkára vagy a kolbászra gondolunk. Esetleg a tojásra, ami az örök élet, a feltámadás jelképe. Sajátságos görögkatolikus étel a pászka mellett a sárga túró. Ezt csak ilyenkor szoktuk készíteni és nagy örömmel fogyasztják a gyermekek és a felnőttek” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Egy másik elmaradhatatlan összetevője a kosaraknak a pászka, amely egy édes jellegű kalács. Első alkalommal készített az egyházközség saját közös, ilyen jellegű finomságot, ügyelve a hagyományok továbbvitelére.

„A pászka Jézus Krisztust jelképezi, ő az élet kenyere. Ez egy édes kenyér, kalácsnak is mondhatjuk. Ez lisztből, tejből, olvasztott vajból, egy pici cukorból és élesztőből vagy kovászból tevődik össze” - mondta Hevér Tiborné.

A program célja, hogy megünnepeljék a megváltó feltámadását, valamint, hogy a hit olyan legyen, mint a pászkában az apróból hatalmasra növekedő élesztő. Ez segíthet az embereken ezekben a nehéz időkben.


0194_0_t 0194_1_t 0194_2_t 0194_3_t
0194_4_t 0194_5_t 0194_6_t

 

 

 

 

 

 

Vissza