Bolondozó április2021. április 6. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/10196_0_300.jpgHavazásra ébredhettünk ma reggel városunkban is egy markáns hidegfrontnak köszönhetően. Az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa szerint szélsőséges, de nem példa nélküli ez a jelenség áprilisban. Egész héten hasonlóan zord időre kell készülni, éjjeli és hajnali fagyokkal. Enyhülés csak hétvége körül várható.

Vékony hótakaró borította az autó szélvédőjét és a motorháztetőt ma reggel. Az elmúlt napokban az egyes portálokon több fotó és videó is megjelent arról, hogy főként az ország magasabban fekvő területein szakad a hó. A legtöbb helyen legfeljebb 1-2 centi esett, de északkeleten és délnyugaton kifehéredett a táj. Az eddigi legnagyobb hómennyiség például az Időkép észlelői alapján a Szentgotthárdon mért 7 centiméter volt. A mai időjárás április helyett inkább februárt idézte.

Az elmúlt éjszaka észak felől egy markáns hidegfront érte el az országot, ez nagy mennyiségű csapadékot ugyan nem hozott, de látványosat annál inkább. Ózdon havazás, havas eső, majd eső volt tapasztalható. Délután azonban elhagyta a csapadékzóna a térséget. A hőmérséklet is plusz öt fok körül alakult, ezért a vizes hóréteg gyorsan el is olvadt.

A borult időhöz néhol viharos szél is társult. Emiatt egyébként az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 megyére, köztük Borsodra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Üveges Zoltán meteorológus elmondta, hogy mivel felszakadozik a felhőzet, éjszakára nagyon hideget jósolnak. A hőmérséklet bőven fagypont alá süllyedhet. A héten pedig továbbra is hasonlóra számíthatunk.

„Tipikusan áprilisi időre kell készülni, ez azt jelenti, hogy viszonylag napos délelőttöket követően gyakori felhőátvonulások várhatóak. Tehát a napos időszakokat komor felhős periódusok követnek. A sötét felhőkből pedig néhány perces záporok, hózáporok alakulnak ki, amelyek akár látványosak is lehetnek. Nagy csapadék biztosan nem lesz. A hőmérséklet egy picit a nappali órákban emelkedik. Tehát várhatóan kilenc-tíz fok körül alakulnak az értékek. Sajnos éjszakánkét, a holnap reggelihez hasonló mínusz öt fok körüli erősségű fagyokra kell készülni” - mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A hétvégén, vagyis szombaton és vasárnap kezdődik enyhülés. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet napközben elérheti a 15 fokot, sőt még akár a fölé is emelkedhet, és az éjszakai fagyok is megszűnnek. A meteorológus szerint nem ritka az áprilisi havazás, 2017-ben például akkora esett országszerte, amelynek a súlyát a fák sem bírták el, nem kis feladatot adva ezzel a katasztrófavédelem munkatársainak.

Vissza