Hamarosan döntenek2021. április 8. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10207_0_300.jpgNéhány napon belül további lazításokról dönthet a kormány. Közölte Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. Ehhez azonban az szükséges, hogy a beoltottak száma elérje a hárommillió főt. Ma elkezdődött a pedagógusok második körös oltása. Nem halasztható tovább az iskolák 19-i nyitása.

Egyértelműen a harmadik hullám csúcsán van a járvány. Jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Elhangzott továbbá, hogy az első oltással rendelkezők száma meghaladta a kétmillió hatszázezer főt. Az immunizáltak emelkedő aránya a védettségen kívül azért is fontos, mert a kormány ennek mentén dönt majd a további lazításokról. Egy hónapon belül több mint négymillió beoltott lehet Magyarországon.

„Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a hárommillió beoltottat. Minden jövőre vonatkozó prognózisnak van kockázata, de most mégis úgy látjuk, hogy ez 5-6 napon belül lehetséges. Tehát a hárommillió oltás elérését követően fog a kormány az újraindítás következő lépéseiről dönteni” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.  

A Kormányinfón az óvodák, iskolák április 19-ére tervezett nyitása is szóba került. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az nem halasztható tovább, így a mai napon megkezdődött a pedagógusok második körös oltása is a kórházi oltópontokon. Erre több mint százezer fő kapott sms-ben behívót. A bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók immunizálása még április 1-jén indult. A vírus elleni készítményekre egyébként már közel négymillióan regisztráltak. Az eseményen Szentkirályi Alexandra a gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt.

„Első körben egy huszonöt milliárd forintos pályázati keretösszegről tudunk beszélni. Ezt kifejezetten az ötezer fő alatti településeken működő, és tíz fő alatti vállalkozások tudják majd igénybe venni. Ez kettő és tízmillió forintos összeget tud vállalkozásonként jelenteni. Ez akár kombinálható azzal a tízmillió forintos gyorskölcsönnel, amit már korábban bejelentett a kormány” - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján közölt információk szerint az elmúlt héten az azt megelőzőhöz képest három megyében nőtt a megbetegedések száma. Ezek Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Zala. A többi megyében, és a fővárosban azonban csökkent a fertőzöttek száma. Az eseményen dr. Müller Cecília a járvány jelenlegi szintjéről is beszélt.

„A számok is azt igazolják, azt láttatják velünk, hogy úgy tűnik, hogy a harmadik hullámnak a plató fázisát talán elértük, illetve a közeljövőben, a napokban elérhetjük. Azt még nem tudjuk megmondani, tekintettel a brit variáns dominanciájára, hogy vajon ez a plató szakasz meddig fog tartani” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatójának legfrissebb járványügyi adatai szerint 4814 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 272 nagyrészt idős, krónikus beteg. Pozitívum azonban, hogy a gyógyultak száma folyamatosan nő. Így 419 765 személy épült már fel a betegségből. Kórházban jelenleg 11 663 fertőzöttet ápolnak, közülük 1337-en vannak lélegeztetőgépen. Ez 70 fővel kevesebb, mint egy nappal ezelőtt.

Kép forrása: internet.

Vissza