Szünetelő oktatás2021. április 9. (péntek) 19:00 - Híreknews/10211_0_300.jpgTovábbra is szünetel az autósiskolák gyakorlati képzése. A járványügyi helyzet kezdete óta az oktatás egyes részei leálltak, vagy szigorú szabályokkal működtek. A most megjelent rendelet szerint pedig a kontaktussal járó órákat a következő hetekben is felfüggesztik, előreláthatólag április 19-ig. Jelenleg csupán az online e-learning felület érhető el a tanulni vágyók számára.

A már több mint egy éve tartó járványügyi helyzet, ahogyan sok minden másra, úgy az autósiskolák életére is nagyban kihat. Az oktatás legtöbb része szünetelt, vagy szigorú szabályokkal működött. Egy nemrég megjelent rendelet szerint pedig továbbra is felfüggesztenek egyes területeket.

„Tegnapelőtt este kilenc órakor jelent meg egy Magyar Közlöny, amely letiltotta ismét a kontakt órás oktatásokat április 19-éig, tehát személyes kapcsolattal nem lehet oktatásokat szervezni, sem elméletit, sem pedig gyakorlatit. Egyelőre a vizsgáztatásról sincs hír, hogy mikor tud indulni, hiszen a közlekedésalkalmassági vizsgaközpont is kiadott egy ilyen nyilatkozatot, hogy ők sem szerveznek a következő időszakban vizsgákat” - mondta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola autósiskola-vezetője.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont weboldalán is az olvasható, hogy a vizsgák és utánképzések legkorábban április 20-tól indulhatnak újra. Ennek értelmében felfüggesztették a jelenléti elméleti és a gyakorlati vezetés órákat. Csupán az online, e-learning felület érhető el. Ez utóbbi egyébként a vírust leszámítva is egyre népszerűbbnek számít a tanulók körében.

„Amennyiben megjön a nyitás, tehát tudunk nyitni, akkor utána a Közlekedési Hatósága azt írta, hogy a felhalmozódó ügyhátralék gyors ledolgozása érdekében a vizsgaközpont hivatali időn túli és hétvégi időpontokra is biztosít majd ügyfelei számára vizsgalehetőséget” - nyilatkozta Palotai István, a Palotai Autósiskola autósiskola-vezetője.

Kérdésünkre egyébként a helyi autósiskola-vezetők elmondták, hogy a nyitás után jelentős torlódásra lehet majd számítani. Számos gyakorlati vezetés órát és vizsgát kell bepótolni az előttük álló időszakban.

Vissza