Újabb lépcső2021. április 9. (péntek) 19:00 - Híreknews/10212_0_300.jpgCsak írásbeli érettségit tartanak idén, a szóbelik viszont elmaradnak. Ezt a miniszterelnök jelentette be a közrádióban. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a középiskolákban május tizedikén indulhat újra a jelenléti oktatás. Az általános iskolák ugyanakkor április 19-től már normál rendben működnek.

Nem egyszerre nyitnak ki az általános- és középiskolák. Erről a miniszterelnök számolt be a közrádióban ma reggel. Orbán Viktor elmondta, hogy április tizenkilencedikéig tervezik elérni a 3,5 millió beoltottat, és ekkortól folytatódhat jelenléti formában az oktatás az elsőtől nyolcadik évfolyamon. Ennek előkészületei ütemterv szerint zajlanak. A középiskolások csak később kezdhetnek.

„Miután május 10-én fejeződnek be az érettségik, ezért úgy döntöttünk, hogy bár már április 19-től kinyithatnának az iskolák, amelyeknek a fertőtlenítését a Honvédség elvégezte, a pedagógusokat beoltottuk, készen állunk az iskolák újranyitására, de nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni, hogy utána az érettségi szünet miatt bezárjuk. Egyszerűbb, ha azt tesszük, hogy május 10-én indítjuk meg a középiskolai osztályok személyes találkozásra épülő tanítását” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Egyúttal az érettségi vizsgákról is döntést hozott az Operatív Törzs. E szerint a tavalyi tapasztalatok hasznosításával idén is csak írásbeliket tartanak, szóbeliket nem. Ezzel is a kontaktusok számát próbálják csökkenteni. Vannak azonban változások is a 2020-as vizsgaidőszakhoz képest. Erről a köznevelésért felelős államtitkár beszélt az Operatív Törzs tájékoztatóján.

„Az érettségit a tavaly tavasszal már sikerrel alkalmazott modell szerint rendezzük meg. Azaz fő szabály szerint csak az írásbeli vizsgarészeket szervezzük meg. A szóbelik és a gyakorlati vizsgarészek jellemzően elmaradnak. A tavalyi modelltől eltérés azonban, hogy az előrehozott vizsgákat megtartjuk. Tavaly mintegy harmincezer vizsga elmaradt, idén azonban mindenki levizsgázhat. Több mint 110 ezer érettségizőre készülhetünk” - emelte ki Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A járványügyi adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ismertette. Az elmúlt huszonnégy órában 285-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben. Jelenleg több mint 260 ezer aktív esetet tartanak számon, kórházban mintegy 11 ezren, lélegeztetőgépen 1364-en vannak. Dr. Galgóczi Ágnes az oltásokra is kitért.

„Nem szabad különbséget tenni a védőoltások között. Akit hívnak, az éljen az oltás lehetőségével, hiszen csak a védőoltásokkal, illetve a járványügyi szabályok betartásával lehet a járványt megfékezni” - hangsúlyozta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A miniszterelnök szerint a nyitás következő lépései a beoltottak számától és a járványügyi adatoktól függnek. Május elejére elérhetjük a négymillió beoltottat. Ezt követően elképzelhető, hogy védettségi igazolvánnyal már újra lehet majd színházba, moziba, sportrendezvényre járni, vagy ellátogatni egy-egy szállodába.

Kép forrása: internet.

Vissza