Szemét helyzet2021. április 13. (kedd) 19:00 - Híreknews/10215_0_300.jpgNagy problémát okoz térségünkben az illegális hulladék. Az utak mellől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet gyűjtenek össze. Az, aki ilyen módon károsítja a környezetet, ha rajtakapják, komoly bírságra számíthat.

Jellemző, hogy bármelyik irányban elindulunk városunkból, az utak mellett szinte mindenhol találunk szemetet. Főként különböző műanyagok kerülnek az árkokba és a padkára, de fémdobozokból és autóalkatrészekből sincs hiány. A kormány Tisztítsuk meg az országot! programjához kapcsolódva az illegális szemét összegyűjtésére fókuszál a héten a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság célja, hogy az út menti növényzet hamarosan esedékes kaszálása előtt gondoskodjon az újratermelődő hulladékhalmok felszámolásáról.

„A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan arra kéri az úthasználókat, hogy az utazásuk során vagy más módon keletkezett hulladékukat ne dobálják el vagy helyezzék ki illegálisan az országos közutak mellé. A szeméthalmok ugyanis nemcsak elcsúfítják a környezetet, egészségügyi kockázatokkal járnak és még környezetszennyezők is. Ráadásul rengeteg kapacitást is elvonnak más útüzemeltetési munkáktól” - áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóközleményében.

Az átlagosan évi 10 ezer tonnányi szabálytalanul kihelyezett hulladék felszámolása mellett a társaság számos kampányszerű, országos programban vett és vesz részt kezdeményezőként vagy csatlakozóként.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. évente egy kisebb megyeszékhely kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, illegálisan kidobott szemetet gyűjt össze az országos közutak mentén. Szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek évente 1-1,5 milliárd forintjába kerül.

Eddig is szabálysértés volt, ha valaki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül rakott le, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen helyezett el. Egy januári új szabályozás értelmében, egyes szituációkban tettenérés esetén már börtönbüntetés is járhat érte.

Vissza