Klímabarát elismerés (képgalériával)2021. április 13. (kedd) 19:00 - Városnews/10220_0_300.jpgÁtadták a Klímabarát Díjat ma délelőtt a Polgármesteri Hivatalban. Az elismerést Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke személyesen hozta el Ózdra. A pályázaton négy kategóriában indulhattak önkormányzatok. Mi a kis- és középvárosok mezőnyében értünk el első helyezést. A verseny célja olyan településekre felhívni a figyelmet, amelyeknek fontos a természeti erőforrások fenntartható használata és a klímatudatosság. A díjhoz kapcsolódóan egy promóciós videó is készült városunkról.

Közel négyperces az az összeállítás, amelyben Ózd klímavédelmi tevékenységét mutatják be. A kisfilmben minden olyan dolgot felsorakoztatnak, amely a környezettudatossággal összekapcsolható. Ilyen például a kerékpárút-hálózat kialakítása, vagy az épületek, intézmények energiahatékonyságának növelése. A közösségi terek létrehozása, vagy éppen azok megújulása. Szó esik benne arról is, hogy az önkormányzat a lakosság bevonásával igyekszik ezeket a fejlesztéseket megvalósítani.

Ma délelőtt a Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében személyesen is megejtették a találkozót a pályázat kiírói. A korábbi, online formában megtartott eredményhirdetés után most a tárgyi elismerésekkel érkeztek. A beszélgetésen a szövetség képviselői kicsit jobban is betekinthettek a várost érintő mindennapokba. A megmérettetést 2020-ban rendezték meg először. Ötven település küldte be pályázatát.

„Ez a díj, amiért most mi itt vagyunk Ózdon, azt bizonyítja, hogy a város hosszú ideje elkötelezett stratégia mentén fejleszti a települést és a saját anyagi erőforrásait messze meghaladó módon költ arra, hogy egy olyan települési stratégiát alkosson, és úgy dolgozzon és fejlesztéseket teremtsen meg, amelyek az itt lakó harmincezer embernek biztos jövőképet teremthet” - mondta Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke.

Véleménye szerint Ózd példaként szolgál, és segíteni tudja azt a tevékenységet, amelyet a szövetség célul tűzött ki. A Klímabarát Díj pályázatra négy kategóriában jelentkezhettek önkormányzatok. Ózd a kis- és középvárosok mezőnyében indult a megmérettetésen.

„Azért kaptuk ezt a díjat, mert a fejlesztéseink során igyekeztünk mindent, ami a múltban megvalósult a klímával összhangban meghozni, hogy védjük és óvjuk környezetünket. Nemcsak jelen időben, hanem hosszú távon, unokáink számára is meg tudjuk őrizni ezt a bolygót. A jövőben is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a klímavédelemre. Abban bízunk, hogy még többször is elnyerhetjük ezt a díjat. Számomra nagy büszkeséget jelent, hogy az egész országot figyelembe véve mi tudtunk az elsők lenni itt Ózdon” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A helyezésekről és elismerések sorsáról egy bíráló bizottság határozott, a döntést szakmai alapon hozták meg. Többek között a Budapesti Műszaki Egyetemet, a Belügyminisztériumot, valamint a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsát is képviselte egy-egy szakember. A Klímabarát Települések Szövetsége 2021-ben is meghirdeti a lehetőséget, abban reménykednek, hogy nagyobb érdeklődés övezi majd a pályázatot.


0220_0_t 0220_1_t 0220_2_t 0220_3_t
0220_4_t 0220_5_t 0220_6_t 0220_7_t
0220_8_t 0220_9_t 0220_10_t 0220_11_t
0220_12_t 0220_13_t
Vissza