Segítség az egyháznak2021. április 16. (péntek) 19:00 - Egyháznews/10231_0_300.jpgNégy egyházi épület újulhat meg Ózdon. A Magyar Templom-felújítási Program összesen 25,8 milliárd forint támogatást jelent hazánk több egyházi épületének renoválására. Ennek részeként városunkban a görögkatolikus kápolna, a szentsimoni temetőkápolna, valamint a sajóvárkonyi és újtelepi református templom felújítása valósulhat meg. Riz Gábor országgyűlési képviselő szerint a kezdeményezés célja az, hogy segítse a közösségek hosszú távú megmaradását.

Akár a várost, akár az országot járva sokszor találkozhatunk olyan templomokkal és egyházi épületekkel, amelyek állapota az idők során jelentősen megromlott. Az ezt a problémát enyhítő kormányhatározat még március végén jelent meg. A Magyar Templom-felújítási Program keretében összesen 25,8 milliárd forint támogatás osztanak szét hazánk számos egyházi épületének felújítására.

„A magyarországi templomok egy része okkal-joggal váratott már magára felújítás szempontjából. Ezek közösségi terek, mint ahogy sok minden más, mint például egy művelődési ház, egy olyan klubhelyiség, egy olyan közösségi tér, ahol emberek egy csoportja gyűlik össze. Ők a hitbéli közösségeket alkotják, és mint ilyen számukra nagyon fontos, hogy Isten háza olyan körülmények között tudja fogadni az oda betérő hívőt, hogy az számára egyrészt tiszteletet parancsoló, másrészt csendes megnyugvást is jelentő legyen” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Városunkban összesen négy beruházás lesz az idei évben. Az Ózdi Görögkatolikus Kápolna homlokzati felújítása közel 13 millió forintból, a 121 éves szentsimoni temetőkápolna rekonstrukciója közel 3 millióból, az Ózd-Sajóvárkonyi Református Egyházközség templomának helyreállítása 11 millióból, míg az újelepi Ózdi Református Templom felújítása 13 millió 500 ezerből valósul meg.

„Reméljük, hogy az idén vagy a közeljövőben sor kerül rá, a sajóvárkonyiakkal, a görögökkel együtt nekünk is van nyertes pályázatunk, amiből a templom-külsőt szeretnénk majd rendbe tenni, és nagyon örülünk annak, hogy van ilyen lehetőség, mert ezek olyan tételek, amiket összegyűjteni, adakozni nem igazán lehet” - nyilatkozta Csikainé Mihalik Éva, református lelkész.

A lelkész hozzátette, hogy szoktak kapni támogatásokat az egyháztól és az önkormányzattól is, de a mostani járványügyi helyzetben megváltoztak a körülmények. Szerinte tehát nagyon jó lehetőség ez főként a mostani időszakban.

Vissza