Újra a padban2021. április 21. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/10244_0_300.jpgGördülékenyen zajlik a jelenléti oktatás a város általános iskoláiban. Hétfőtől már újra az iskolapadokba ülhettek az alsó évfolyamos tanulók. A tantermeket, közösségi helyiségeket fertőtlenítették, a pedagógusok körében lezajlott oltási program pedig még biztonságosabbá tette az intézmények újra nyitását.

A bezárás után sem teltek eseménytelenül a mindennapok a város általános iskoláiban. Megkezdődött a nagytakarítás, még a nyitás előtti napon is végeztek fertőtlenítéseket a tantermekben, a közösségi terekben. A taneszközök tekintetében is így jártak el. Továbbra is fennmaradtak a korábbi veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozások. Eszerint például mérik a tanulók testhőmérsékletét, használják a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetnek is. A pedagógusokat pedig beoltották. Ezek a intézkedések pedig biztonságossá tették az újranyitást. Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója azt mondja, hogy az országos adatokhoz hasonlóan városunkban is a gyermekek 75 százaléka jelent meg az intézményekben.

„Az intézményvezetők a nyitást megelőzően egyeztettek a jelenléti oktatást kezdő alsó tagozatos pedagógus kollégákkal. Tájékoztatták őket a rájuk váró feladataikról, a betartandó szabályokról, a helyi igényeket figyelembe véve esetlegesen módosításokat is tettek az osztályoknak az órarendjében. Ahol szükségesnek ítélték és lehetőség volt rá, éltek a csoportbontások lehetőségével is a kollégák. A tankerület az intézményvezetőkkel történt folyamatos kapcsolattartás révén állandó jelleggel friss információkkal biztosította azt, hogy zökkenőmentes legyen a tanulók iskolába történő visszatérése április 19-én, hétfőn” - mondta Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója.

Reggel a szülők csak az iskola kapuig kísérhetik gyermekeiket. A tanulók csak lázmérés után léphetnek be az intézménybe, ha valaki lázas, akkor nem vehet részt az órákon, őt haza kell vinni. Erre még nem volt példa a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Délutánonként pedagógus asszisztensek segítenek a munkában. Ők kísérik ki a tanulókat a kapuig, amikor megérkeznek érte a hozzátartozók. Erre azért van szükség, mert az intézménybe jelenleg nem léphet be senki a diákokon és az ott dolgozókon kívül.

„A pedagógusoknak a folyosón, az aulában, a tanári szobában kötelező a maszkviselet, de ezt mindenki tudomásul is veszi és betartja. A tanteremben természetesen leveheti a pedagógus. Mivel kicsi, alsó tagozatos gyerekekről van szó, nekik nem tesszük kötelezővé a maszkviselést sem a folyosókon, sem az udvaron. Van néhány gyermek, aki ettől függetlenül viseli” - nyilatkozta Éliás Julianna, a Bolyky Tamás Általános Iskola intézményvezető-helyettes.

A biztonsági intézkedések ellenére is dönthetnek úgy a szülők, hogy nem engedik gyermekeiket iskolába. A távolmaradást az intézmény vezetőjétől lehet kérni. Ez több esetben különösen indokolt is lehet, amennyiben a gyermek vagy valamelyik családtag krónikus beteg. Egyébként ebben a helyzetben a hiányzásokat rugalmasan kezelik minden intézményben. Fontos információ, hogy a jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható. Azoknak a diákoknak, akik otthon maradnak eljuttatják a tanórai anyagot, valamint a házi feladatot is. A tanórát követően mindezeket feltöltik a KRÉTA rendszerbe, így biztosítva a felkészülést, bekapcsolódást az oktatásba.

Vissza