Gyakorlati oktatás (képgalériával)2021. április 28. (szerda) 19:00 - Városnews/10268_0_300.jpgKisebb torlódásra lehet számítani az autósiskoláknál az újraindulás miatt, de ez nem okoz különösebb fennakadást a helyi szakemberek szerint. A gyakorlati oktatást rendszeres fertőtlenítés mellett oldják meg. Az elméleti képzés online zajlik. Aki most szeretne jelentkezni, személyesen is bemehet az irodákba, persze a szabályokat be kell tartani.

Március nyolcadikától az oktatási intézményekhez hasonlóan az autósiskoláknak is szünetelniük kellett a szabályok értelmében. Minden jogosítványszerzéssel kapcsolatos személyes képzés, és a vizsgák is fel voltak függesztve. Az elméleti órákat online formában, e-learning módon tartották meg. A szakemberek kisebb torlódásra számítanak, de ezt hamar megoldják. Az elmaradást igyekeznek mielőbb pótolni, de várhatóan így is több hetet vesz majd igénybe, mire visszatérhetnek a régi kerékvágásba.

„A gyakorlati vizsgánál pedig ki hogy tudja ütemezni az oktatójával. Azért ez a hat hét kihagyás csak igényel még újabb ráerősítést sokak részéről. Csak ugye most bejön az, hogy valakinek a pénze fogyott el, valakinek pedig a szabadságlehetősége, mert éppen, ha újraindult egy üzem, akkor nyilván nem azzal kezdik, hogy szabadságra megy. Eléggé nehéz lesz most itt ezt összehozni az embereknek. De úgy látom, hogy két három héten belül már a megszokott formában tudunk minden vizsgát lebonyolítani” - mondta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola vezetője.

A gyakorlati oktatás alatt a távolságtartás nem könnyű feladat. Kézfertőtlenítéssel, maszk használatával, a jármű kormányának, kilincsének, sebességváltójának fertőtlenítésével tesznek azért, hogy a fertőzést elkerüljék, de legalábbis minimálisra csökkentsék a veszélyt. Akik most határozták el magukat, hogy jelentkezzenek, személyesen bemehetnek az autósiskolák irodáiba, de egyszerre csak egy ügyfél tartózkodhat a helyiségben.

„Az elméleti képzést csak távoktatásban, interneten tudjuk megoldani. Egy rövid tájékoztató után kap egy belépő kódot, és az interneten keresztül távoktatás formájában sajátítja el a KRESZ anyagot. Utána elmegy, levizsgázik elméletből, aztán választ autót, hogy melyiken szeretne gyakorolni, és így tud a gyakorlati képzésen részt venni majd” - nyilatkozta Palotai István, a Palotai Autósiskola vezetője.

Fontos, hogy a beiratkozástól számított kilenc hónapon belül el kell mennie a tanulónak KRESZ vizsgára, ha ez nem történik meg, akkor újra kell kezdenie a tanfolyamot. Azoknak, akiknek ez a kilenc hónap a bezárás időszakában járt le, azt valószínűleg meg fogják hosszabbítani, de erről még nem jelent meg hiteles állásfoglalás, valamint az autósiskola-vezetők sem rendelkeznek bővebb információval róla.


0268_0_t 0268_1_t 0268_2_t 0268_3_t
0268_4_t
Vissza