Újabb lépések2021. április 29. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10274_0_300.jpgPénteken érhetjük el Magyarországon a négymillió beoltottat, ez pedig újabb lazításokat eredményezhet. Kitolódik többek közt a kijárási tilalom kezdete. Hétfőtől újra el lehet végezni az egynapos műtéteket, és megtartják az érettségi vizsgákat is. Eközben az Európai Parlament elfogadta az európai vakcinaútlevélről szóló tervezetet.

Újabb mérföldkő következhet holnap a járvány elleni védekezésben, pénteken ugyanis meglehet a négymillió beoltott. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el a kormányinfón. A politikus ismertette a nyitás újabb szakaszának intézkedéseit.

„Az újraindítás legfontosabb lépései, amelyek négymillió oltottnál lépnek hatályba, a következők. A kijárási tilalom kezdete 11 óráról éjfélre módosul. Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. Aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik, annak számára este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. 18 év alatti gyermeknek nincs szüksége védettségi igazolványra ahhoz, hogy beléphessen az éttermekbe. A védettek szállodákba is mehetnek, ugyanúgy a 18 év alatti gyermekek belépése nem korlátozott” - emelte ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szintén védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni a novemberben bezárt szabadidős létesítményeket, így az állatkerteket, múzeumokat, színházakat, mozikat és könyvtárakat. Ötmillió beadott oltásnál szeretnék feloldani a lakodalmakra vonatkozó tilalmakat, ez várhatóan május harmadik hétvégéjén történik meg. A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban tárgyalások folynak a többi országgal, a cél a kölcsönös elfogadás. Közben egyébként az Európai Parlament jóváhagyta a vakcinaútlevélről szóló tervezetet. Arról pedig már a köznevelésért felelős államtitkár beszélt az operatív törzs tájékoztatóján, hogy megtartják az érettségi vizsgákat, de néhány kivétellel csak írásbeliket rendeznek, betartva az óvintézkedéseket.

„Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat úgy, hogy közöttük biztosítani kell a legalább másfél méteres védőtávolságot. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, ezeket minden helyszínen biztosítjuk. A védőmaszk viselése a felügyelő tanároknak kötelező, a tanulóknak a vizsga előkészületei során kötelező, az írásbeli alatt pedig ajánlott” - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Friss intézkedésként arról is döntöttek, hogy hétfőtől újra elvégezhetik a kórházak az egynapos műtéti beavatkozásokat. Ugyanakkor ennek is meglesz a meghatározott rendje, amiről az országos tisztifőorvos beszélt.

„Csakis időpontfoglalást követően történhetnek meg ezek a beavatkozások. A kórházi terhelés oly mértékben csökkent, továbbá a járványügyi helyzet kedvezően változik, hogy erre lehetőség van. Az előzetes időpont-egyeztetést követően megtörténhetnek a beavatkozások. Természetesen továbbra is szigorú járványügyi intézkedések betartásával” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt huszonnégy órában egyébként 2584 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 186 koronavírusos beteg. 246 ezer alá csökkent az aktív esetek száma, kórházban 5554 főt ápolnak, 662-en lélegeztetésre szorulnak. Mindeddig 3 millió 870 ezer ember kapta meg legalább a vakcina első adagját.

Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Vissza