Jó eredmények2021. április 30. (péntek) 19:00 - Híreknews/10277_0_300.jpgHolnap reggeltől módosul a kijárási korlátozás, az új szabályok szerint éjfélre kell majd hazaérnünk. Változnak a beutazási feltételek is, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell karanténba vonulniuk. 2365 az új koronavírus-fertőzött, valamint elhunyt 182 beteg.

A kiskorúakat sem akarják elszakítani a családtagoktól, így felnőtt nagykorú rokon kíséretében ők is látogathatják a védettek számára megnyíló helyeket. Többek között erről számolt be szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszerelnök emellett a módosuló szabályokról is szót ejtett. 

„Szombat reggeltől, azaz holnap reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul. Szombat este éjfélre kell hazaérnünk, a boltok és a vendéglátóipari helyek pedig 23 óráig lehetnek nyitva. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára pedig megnyílnak helyek” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Így a védettek többek között a vendéglátóhelyek belső tereit, a szállodákat, a szabadidős létesítményeket, állatkerteket, múzeumokat, színházakat és sportlétesítményeket is látogathatják. Az operatív törzs sajtótájékoztatóját is egy bejelentéssel kezdték, miszerint túlterheléses támadás érte az időpontfoglaló rendszert. A támadás a receptfelírást is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént. Emellett a beutazással kapcsolatos új szabályok is kiderültek.

„A változás értelmében a beutazási korlátozások nem terjednek ki arra a személyre, aki védettségét a védettségi igazolvánnyal, illetve az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvánnyal igazolja. Ez azt jelenti, hogy a beutazás során nem kell hatósági házi karanténba vonulnia. Nem terjed ki továbbá a szabály arra a személyre, aki olyan ország által kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkezik, amely a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az elmúlt 24 órában maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 589 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. 161 fővel szemben jártak el a kijárási korlátozás megszegése miatt. 

„Mára már 4,6 millió regisztrált személyt tartunk nyilván, és az ő 78 százalékuk már be is van oltva. Köszönöm szépen az oltóanyagok iránti bizalmat, köszönöm szépen, hogy a járványból kivezető úton a hatóságok és a magyar lakosságnak a társai, egymás segítői vagyunk” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Ezt követően dr. Müller Cecília ismertette az aktuális járványügyi adatokat. 2365 az új koronavírus-fertőzött, valamint elhunyt 182 beteg. Megyénkben a járvány kezdete óta már több mint negyvennégyezer esetet regisztráltak.

Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Vissza