Közös védekezés2021. május 3. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10281_0_300.jpgSúlyos büntetésre számíthat az, aki meghamisítja, vagy jogtalanul használja a védettségi igazolványt. Erről is szó volt az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Már több mint kétmillióan pedig a második adag vakcinát is megkapták. 1219 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, elhunyt 106 beteg.

Egy bejelentéssel kezdődött az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője osztott meg információkat a védettségi kártyákkal kapcsolatban, hiszen annak megléte jogosít fel különböző engedmények kihasználására.

„A védettségi igazolvány kiemelt jogi védelmet kapott. A védettségi igazolvány közokirat, így, aki az igazolványt meghamisítja vagy jogosulatlanul használja fel, az közokirat hamisítást követ el. Amiatt pedig 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” - hangsúlyozta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Ezt követően ismertették az elmúlt hétvége rendőrségi intézkedéseit. Az egyenruhások 1966 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen hagyása miatt. A kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegésével kapcsolatban az elmúlt 72 órában 668 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. A hétvége folyamán 193 olyan emberrel szemben is el kellett járni, akik átutaztak, de nem tartották be a rájuk vonatkozó intézkedéseket. Dr. Müller Cecília kifejtette, hogy már átlépte a kétmilliót azon honfitársaink száma, akik az oltás második adagját is megkapták. A nagy hajrá ugyanakkor a rendszerre is nyomást gyakorol.

„Esetleg a védőoltás beadásának rögzítése egy kicsi késedelmet szenvedhet. Természetesen azon vannak az oltópontok, hogy ez amennyiben lehetséges rögtön megtörténjen, ugyanakkor az igazolványoknak a gyártása csakis azon adatok alapján történhet, amiket rögzítettek a szolgáltatók a rendszerben” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

1219 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 106 beteg. Az aktív esetek száma folyamatosan csökken, jelenleg mintegy 228 ezer főt tartanak nyilván. 4872 főt ápolnak kórházban és 572-en szorulnak lélegeztetésre. Megyénkben a járvány kezdete óta közel 45 ezer eset volt. A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket, hogy az elért eredményeket megőrizhessük.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza