Számot adtak (képgalériával)2021. május 3. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/10282_0_300.jpgIdén is rendhagyó körülmények közt kezdődtek meg a írásbeli érettségi vizsgák. Így mint ahogyan tavaly, ebben az évben is szigorú járványügyi előírások mentén szervezték meg az eseményt. A fiatalok magyar nyelv- és irodalom tárgyakból adhattak számot tudásukról. A kérdések között Mikszáth mellett Arany és Tóth Árpád versei is helyet kaptak.

Fertőtlenítés és testhőmérséklet-mérést követően léphettek be a diákok és a pedagógusok a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium épületébe. A már több mint egy éve tartó járványhelyzet nem csak az oktatást, hanem a vizsgákra való felkészülést is nagymértékben befolyásolta. A nehézségek ellenére azonban a mai reggel nyugodtan és gördülékenyen indult. A hónapok óta tartó digitális oktatással kapcsolatban többen is elmondták, hogy főképp a tanári magyarázatok, és a személyes kontaktus hiányzott. Így nyilatkozott Milasán Kristóf is, aki a sikeres érettségi után a Budapesti Gazdasági Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait.

„Nagyon sokat segítettek a tanárok. Nem mondom, hogy könnyebb volt így a felkészülés, mintha bejártunk volna az iskolába, de rengeteg különórát tartottak, és így azt hiszem, hogy eléggé fel tudtunk készülni” - nyilatkozta Milasán Kristóf, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákja.

Az írásbeli feladatok megoldására a diákoknak összesen négy óra állt rendelkezésükre. A kérdések közt egy klasszikus szerző, Mikszáth Kálmán is szerepelt. Az író egy rövid novelláját kellett elemezniük a fiataloknak. Akik azonban másként döntöttek, azok Arany János és Tóth Árpád egy-egy ismert költeményét hasonlíthatták össze.

„Nekem jobb, ha látom is, amikor a tanár magyaráz, elmondja a dolgokat. Most kicsit nehezebb volt, de úgy gondolom, hogy a tanárnő és mi is megtettünk mindent, amit tudtunk” - fogalmazott Révész Patrícia, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákja.

A diákoknak a tantermekben a maszk viselését nem írták elő. A pedagógusok azonban ide is maszkkal, illetve gumikesztyűvel léphettek be. Speciális szabályként lépett életbe, hogy a kitöltött vizsgalapokhoz is csak ezzel a védelmi eszközzel nyúlhattak, amelyek ezt követően egy napra karanténba kerülnek.

„Ma hatvanhat diák érettségizik. Körülbelül kilencven a végzős diákunk, de nagyon sokan elmentek emelt szintre. Ők nem most írják a középszintű dolgozatot. Ezért ez a szám egy picit kevesebb. Így egy kicsit könnyebb is a munkánk, hiszen a tíz fős korlátot be kell tartanunk. Tehát a terembeosztás és a felügyelő kollégák beosztása is egy kicsit egyszerűbb volt így” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A tíz fős létszámkorlátozás miatt összesen hét tantermet foglaltak el ma a diákok. A témákkal, és a hozzájuk kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban minden bizonnyal eltérőek a vélemények. Annak fényében azonban, hogy a diákok több mint fél éve nem vehetnek részt jelenléti oktatásban, idén mindenképpen pozitívum, hogy klasszikus szerzőkkel kapcsolatos kérdések jelentek meg a palettán. A Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója ma az Ózdi Városi Televízió stúdiójának vendége volt, aki többek között az érettségi vizsgákról is beszélt.

„A tankerületi központunkban két középiskola működik. Az egyik a József Attila Gimnázium itt Ózdon. A másik a Gomba Levente Gimnázium Putnokon. Száznégy érettségiző tanuló kezdte meg az érettségijét. Örömmel jelentem be, hogy minden érettségiző megjelent. Tehát mind a száznégy tanuló” - mondta Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója.

A tankerületi igazgatóval készült beszélgetést teljes terjedelmében az Ózdi Városi Televízió Háttér című műsorában tekinthetik meg. Az érettségi vizsgák holnap a matematikával folytatódnak.


0282_0_t 0282_1_t 0282_2_t 0282_3_t
0282_4_t 0282_5_t 0282_6_t 0282_7_t
Vissza