Nézz fel! (képgalériával)2021. május 6. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10293_0_300.jpgA járdákra felfestett feliratokkal figyelmeztetik mától a gyalogosokat a körültekintő közlekedésre Ózdon is. A Nézz fel! Átkelés közben ne telefonozz! szlogen megjelenésének célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, mennyire balesetveszélyes mobiltelefon-használat közben közlekedni. Az ötlet városunk polgármesterének jutott eszébe, a kivitelezést az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói végzik. Az anyagi forrást pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-megelőzési Bizottság biztosította.

Áthúzott mobiltelefon és különböző feliratok sablonját helyezik a földre a városközponti gyalogátkelők környékén. Majd sárga festéket használnak a nyomat elkészítéséhez. A Nézz fel! Átkelés közben ne telefonozz! felszólítások a gyalogosok védelmében kerülnek a zebrák környékére. Városunk önkormányzata kiemelten kezeli a közlekedésbiztonságot.

„Tavaly jött egy dunántúli példa nyomán számomra az ötlet, hogy a gyalogosátkelők biztonságosabbá tételéhez akár ilyen piktogramok segítségével is hozzájárulhatnánk. Ott a rendőrkapitányság végezte el ezeket a felfestéseket, így egyeztettem kapitány úrral, aki nyitott volt arra, hogy megoldjuk ezt a problémát és sikerült megszereznie a hozzávalókat. Mi pedig az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársainak segítségével a legforgalmasabb zebrákhoz elkezdjük kifesteni a figyelemfelhívást, hogy ne telefonozzanak az emberek, amikor átkelnek az úttesten, hanem a forgalmat figyeljék” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a telefonokba és egyéb kommunikációs eszközökbe merülve, körültekintés nélkül, váratlanul lépnek le a járókelők az úttestre. A nem odafigyelés pedig beláthatatlan következményekkel járhat. Városunkban is volt már példa arra, hogy a zebrán ütöttek el valakit. Persze ez nem feltétlenül a gyalogos hibája, hiszen a forgalom minden résztvevőjének be kell tartania a szabályokat. Az autósoknak és a zebrán átkelőknek is egyformán figyelniük, és számítaniuk kell  egymásra. A rendőrség is nagy hangsúlyt fektet a balesetek megelőzésére.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-megelőzési Bizottság biztosított százezer forintot arra, hogy az Ózd környéki gyalogátkelőhelyek elé különböző feliratok, piktogramok kerüljenek. Mielőtt lelépünk a gyalogátkelőhelyre győződjünk meg arról, hogy azon biztonságosan át tudunk haladni. Ne használjunk mobiltelefont, illetve ne vegye el más dolog a figyelmünket” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai viszonylag gyorsan haladnak a feladattal, a speciális útfestéknek mindössze harminc perc elegendő a száradáshoz. A következő napokban igyekeznek minél több helyszínen megjeleníteni a jelzéseket. Elsőbbséget a forgalmasabb részek élveznek.


0293_0_t 0293_1_t 0293_2_t 0293_3_t
0293_4_t 0293_5_t 0293_6_t 0293_7_t
0293_8_t 0293_9_t 0293_10_t 0293_11_t
0293_12_t
Vissza