Új szakasz2021. május 10. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10303_0_300.jpgMától foglalhatnak időpontot oltásra a 16 és 18 év közöttiek az erre szolgáló online felületen. Az országos tisztifőorvos szerint a kétszázezer jogosult közül eddig mintegy 84 ezren regisztráltak, így a lehetőség most számukra nyitott. A fiatalok a Pfizer vakcináját kapják meg. A szakember szerint lényeges, hogy minél többen védettséget szerezzenek.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója számolt be a járvány ideje alatt a mentőkre nehezedő nyomásról. Csató Gábor a Mentők Napja alkalmából összegezte a tapasztalatokat, és mondott köszönetet a kötelékükben dolgozók áldozatos munkájáért.

„Csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította a mostani járványhoz mérhető kihívás elé a mentőszolgálatot. Erőfeszítéseinket a járvány kezdetétől fogva két cél vezérelte: mindent megtenni a betegeinkért és megóvni a bajtársaink testi és lelki egészségét. Ez komoly szervezési kihívást jelentett számunkra. De mi egy igazi logisztikai szervezet vagyunk, így ezzel is megbirkóztunk. A járvány csúcspontján a normál mentési feladatainkon felül naponta mintegy 1500 Covid-gyanús vagy Covid-fertőzött betegnek nyújtottunk segítséget” - emelte ki Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgató.

A hétvége rendőri intézkedéseit ezúttal is az ügyeleti központ vezetőhelyettese részletezte. Kiss Róbert kitért a különféle szabályszegésekre. Az enyhítések ellenére például érvényben van még a maszkviselési kötelezettség, ezt azonban sokan megszegik.

„Az elmúlt hétvégén összesen a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 1496 személlyel szemben intézkedtek rendőreink, 1449 személlyel szemben a közterületen, 28 személlyel szemben a tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozóhelyein, illetve 19 személlyel szemben a kereskedelmi üzletekben, illetve a bevásárlóközpontok területén” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy mától az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudnak időpontot foglalni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben. Hamarosan megkezdődik ugyanis a fiatalok immunizálása.

„Az eredetileg jogosult, ebbe a korosztályba tartozó, közel 200 ezer fiatalból 84 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy regisztráltak. A regisztrációjuk érvényes, tehát meg tudják kezdeni az időpontfoglalást. Ez az időpontfoglalás egészen szerdáig tart, mert csütörtöktől történik részükre a védőoltás beadása. Csütörtöktől a következő hét keddig terjed ez a kampány, tehát ők most a Pfizer vakcinájával fognak oltakozni” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Mindeddig 4,3 millióan kapták meg idehaza legalább az első oltást. A második dózison 2,5 millióan vannak túl. Folyamatos csökkenést mutatnak a járványügyi adatok, 24 óra leforgása alatt 677 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív esetek száma 188 ezer. Kórházban 3384 beteget kezelnek, lélegeztetésre 394-en szorulnak.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza