Bátor helytállás2021. május 10. (hétfő) 19:00 - Városnews/10305_0_300.jpgMa van a mentők napja. Az Országos Mentőszolgálat munkatársaira nagy terhet rótt a koronavírus járvány miatt kialakult helyzet. Fél év alatt majdnem háromezer esetet számoltak ózdi viszonylatban, ami sokkal több, mint amit egy év alatt szoktak lebonyolítani. A helyi dolgozók több támogatást is kaptak magánszemélyektől és nagyobb cégektől. Ez valamelyest megkönnyítette a mindennapjaikat.

A mentősök munkáját nap mint nap megnehezíti a vírushelyzet. Nagyon sok covid gyanús beteget szállítottak az elmúlt hónapokban a helyi mentőállomás dolgozói, emellett pedig megszámlálhatatlan tesztelést végeztek el. 2020-ban körülbelül 2100 esetet becsültek. Ez az adat 2021 januárjától mostanáig pedig majdnem háromezerre növekedett. Ezen belül pedig márciusban 930 feladatuk volt, ami öt autóra lebontva nagyon sok terhet rótt a dolgozókra. A helyi személyzet két éve nem cserélődött, így egy jól összeszokott csapat látja el a feladatokat.

„Negyvenhárman dolgozunk a mentőállomáson. Hétköznapokon öt autóval dolgozunk. Van három autónk, ami éjjel-nappal az év minden napjában dolgozik. Illetve van egy autónk, ami az év minden napjában nappal, reggel héttől este hétig. Az ötödik autó pedig munkanapokon, reggel hattól este hat óráig” - mondta Spák Tamás, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

Nagyon sok támogatást kaptak magánszemélyektől, környékbeli településektől, étterem tulajdonosoktól, és bankoktól is. Bővítették az ózdi eszközparkot is. A helyben működő Mentők a Mentésért Alapítványon keresztül a K&H Gyógyvarázs által gyermeklélegeztető ballonokat vásároltak. Mind az öt autóba került így egy-egy ilyen eszköz. Az elvégezendő feladataikra rányomta bélyegét, hogy a Covid-19 vírussal kapcsolatos mintavételek nagy részét is a mentősök végezték.

„Nagyon nagy humánerőforrást, eszközlogisztikát és szervezést kellett nekünk is bevetnünk az elmúlt hónapokban. De azt gondolom, hogy az Országos Mentőszolgálat a világ legjobban szervezett, és bátran mondhatom, hogy a legjobban működő mentési szervezete. Ezért nagyon hamar akklimatizálódni tudtunk ezekhez az új feladatokhoz, és a bajtársak bevonásával maximálisan eleget tudtunk tenni azoknak a feladatoknak, amit a felső vezetés és az ország vezetősége rótt ránk. Ezek fokozott terhelést jelentettek a békeidőkhöz képest, mindannyiunknak újak voltak ezek a feladatok” - emelte ki Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa.

Leskó Diána elmondta, hogy ilyenkor a fővárosban programokat szerveznek, mentési bemutatókat tartanak. Jelenleg ez a járvány miatt nem valósulhatott meg, így online köszöntötte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a dolgozókat ma reggel, valamint egy-egy oklevelet is kaptak. Abban reménykednek, hogy ősszel a járványhelyzet enyhülni fog, és akkor egy kisebb ünnepséget is le tudnak majd bonyolítani.

Vissza