Színes programok2021. május 11. (kedd) 19:00 - Kultúranews/10306_0_300.jpgA napokban zajlik a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat. A programot idén immár ötödik alkalommal szervezik meg. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a közösségekben rejlő értékekre, továbbá az összefogás, illetve az egymás iránti felelősség fontosságára. Mindehhez az Ózdi Művelődési Intézmények is csatlakozott.

Egy szívvel, egy lélekkel. Ezzel a mottóval kezdődött idén a Közösségek Hete. Az eseménysorozatot május 10-e és 16-a között rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Országos Széchényi Könyvtárral és a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve. Idén az ország háromszáz településéről közel hétszáz programmal csatlakoztak önkormányzatok, kulturális intézmények, civil szervezetek és egyéb közösségek. Az Ózdi Művelődési Intézmények a kezdetektől részt vesz a programsorozatban.

„Az Olvasóban barangolunk című kisfilmmel, programmal tudtunk feljelentkezni, amelyet az Ózdi Városi Televízió segítségével valósítottunk meg. Ebben az Olvasó a történetével, a programjaival és tereivel mutatkozik be a pincétől a padlásig. Továbbá a Városi Könyvtár kisfilmeket is készített. Hat csoportja van a könyvtárnak. Ezekről a csoportokról készítettünk egy kis bejátszást” - nyilatkozta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Művelődési Intézmények megbízott intézményvezetője.

Ezek közt található a Szép Szó Irodalmi Kör, az Apró Örömök Családi Klub, a Fagyöngy Könyvbarátok Klub, az Irodalombarát, továbbá az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja is. A rövid bemutatkozó videók a hét folyamán, egyenként kerülnek majd fel az intézmény honlapjára és közösségi oldalára. Az első összeállítást ma már megtekinthetik az érdeklődők. Az ÓMI egyébként már több éve folyamatosan csatlakozik a Közösségek Hetéhez. Ennek egyik kiemelkedő eseménye 2018-ban volt, amikor könyvbarátok táncolták körbe a Városi Könyvtár épületét. A szervezők ezzel is szerették volna kiemelni a közösség összetartó erejét.

Persze aki nemcsak Ózdon, hanem Magyarország más pontján is kapcsolódna a programsorozathoz, úgy ezt az elkövetkező napokban bátran megteheti. Az érdeklődők a pontos helyszínekről és időpontokról a kozossegekhete.hu internetes oldalon, illetve az esemény facebook oldalán tájékozódhatnak.

Az eseménysorozat országos szervezése idén hat tematikát határozott meg. Így az alkotó, a sport, életmód és zöld témák mellett kiemelt helyen szerepelnek az olyan programok, amelyek a helyi értékeket mutatják be. Az idei év mottója pedig az önkéntesekre, illetve az önkéntes munka fontosságára fókuszál.

Vissza