Bérek kompenzációja2021. május 11. (kedd) 19:00 - Városnews/10309_0_300.jpgMegkapják a munkaidő csökkentés miatt tavaly kiesett bérek második felét is nevelésben és kulturális ágazatban dolgozók. A kormány múlt heti döntése értelmében városunk a koronavírus-járvány miatt elvont helyi iparűzési adóbevételét visszakapja. Ennek, és az így stabilizálódó költségvetésnek köszönhetően több kompenzációra is sor kerülhet.

A tavalyi évben a járványügyi helyzet számottevő pénzügyi kiesést okozott városunknak. Emiatt pár sajnálatos megszorítása is szükség volt. Magyarország kormánya azonban még a múlt héten jelentette be, hogy Ózd önkormányzata teljes egészében visszakapja a koronavírus-járvány miatt kieső helyi iparűzési adóbevételét. Ez 180 millió forintot jelent. A költségvetés stabilizálása pedig több lehetőséget ad egyes kompenzációkra.

„Az iparűzési adó csökkentésének kompenzálása lehetővé teszi, hogy az önkormányzat stabil költségvetéssel működjön ebben az esztendőben, így a korábbi ígéreteket is sikerül teljesíteni. Ezek között az óvónők és a művelődésben dolgozók tavalyi munkaidő csökkentésből adódó kiesést kívánjuk kompenzálni, aminek az első fele már megtörtént a tavalyi esztendőben, most pedig a második felét is tudjuk nekik biztosítani, amennyiben megkaptuk mi is a támogatást” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az óvodákban egyébként zajlik az élet. A múlt héten lezárult a beiratkozásnak a folyamata. Emellett persze további munkák is várnak az intézményekre.

„Jelenleg az óvodai intézmények között egyeztetések zajlanak arról, hogy melyik gyermeket tudják felvenni abba az óvodába, amelyikbe jelentkezett, illetve esetlegesen másik óvodába, ha nem a körzetes óvodát választotta az óvoda szempontjából, természetesen az óvodai vezetők és az óvodák készülnek az átalakulásra, hiszen mint már tudott, szeptember elsejétől összevont intézményi formában, de egyébként a régi feltételek mellett várják majd a gyermekeket, és kezdik meg az új óvodai nevelési évet” - nyilatkozta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Janiczak Dávid polgármester egyébként hozzátette, hogy a kifizetések akkor valósulhatnak meg, amint a város ténylegesen megkapja a kieső összeget, illetve megérkezik az erről szóló kormányhatározat.

Vissza