Több támogatás2021. május 12. (szerda) 19:00 - Városnews/10310_0_300.jpgVisszaemelték a civil és sport keretek megpályázható összegét. A tavalyi, illetve az idei évben számos kiadást kellett csökkenteni az önkormányzatnak a járványügyi helyzetben elvont és kieső pénzek miatt. A helyi iparűzési adóbevétel visszatérítése azonban lehetőséget ad az eddigi keretek visszaállítására, vagyis megduplázza a támogatások összegét.

Városunkban minden évben több millió forintot különítenek el az önkormányzat költségvetéséből többek közt a civil és sport szervezetek támogatására. Erre egy adott időben tudnak pályázni a helyi csoportok. A tavalyi, illetve az idei évben ezeket a kereteket jócskán csökkenteni kellett a járványügyi helyzetben elvont és kieső összegek miatt.

„Ózd Város Önkormányzatának az idei költségvetésébe eredetileg 2 millió forint volt betervezve civil szervezetek támogatására, illetve 10 millió forint a sportszervezetek támogatására. Támogatási igényeket már benyújthattak a szervezetek, ezeket meg is tették. Az elbírálás jelen esetben még nem történt meg, hiszen egy szerencsés helyzetnek köszönhetően visszakapja az elvont iparűzési adó gyakorlatilag 100 százalékát, és lehetősége van a város vezetésének arra, hogy megemeljék az eredetileg tervezett kereteket” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Magyarország kormánya azonban a múlt héten bejelentette, hogy városunk teljes egészében visszakapja a koronavírus-járvány miatt kieső helyi iparűzési adóbevételét, 180 millió forintot. Így, ahogyan a nevelésben és a kulturális ágazatban dolgozók is megkapják a tavalyi munkaidőcsökkentés miatt kiesett bérük második felét, ezen keretek kompenzációjára is lehetőség nyílt.

„Az iparűzési adó csökkentését követő kompenzáció lehetőséget biztosít arra, hogy ebben az évben stabilan működtessük a várost, így a korábban lecsökkentett civil és sport keretet is visszaemeljük a szokásosra, így a tavalyi évhez hasonlóan ebben az esztendőben 20 millió forint jut majd sportra és 5 millió forint jut majd a civilek támogatására is” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

A civil és sport keretekre való pályáztatás már lezajlott, így nem kell új dokumentumokat benyújtani. Az illetékes bizottsági elnökök pedig a már megemelt keretek lehetőségei szerint fogják megtenni a javaslatokat ezek elbírálására.

Vissza