Csökkenő számok2021. május 12. (szerda) 19:00 - Híreknews/10311_0_300.jpgKedvezően alakulnak a járványügyi adatok, és a terasznyitás sem eredményezett többletfertőződést az Operatív Törzs szerint. A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy módosul a várandós és szoptatós anyák oltási ajánlása, illetve hogy ma utoljára lehet jelentkezni a 16-18 éveseknek a vakcinákra. Hazánkban eddig közel 4,4 millióan kapták meg az ellenanyagot.

Ma is Kiss Róbert, az Ügyeleti Központ vezetőhelyettesének beszámolójával kezdődött az Operatív Törzs tájékoztatója. Ismertette a járványügyi helyzettel kapcsolatos tegnapi rendőri intézkedéseket. Kiderült, hogy még most is sokan megszegnek egyes szabályokat.
 
„Az elmúlt huszonnégy órában a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 477 esetben intézkedtek rendőreink. 465 személlyel szemben a közterületen, három személlyel szemben a tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozóhelyein, a kereskedelmi üzletekben, illetve a bevásárlóközpontok területén pedig kilenc személlyel szemben. Így 68449-re emelkedett a rendőri intézkedések száma, melyet a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt végeztünk” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A tájékoztatót dr. Müller Cecília folytatta. Elhangzott, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, illetve úgy tűnik, hogy a terasznyitás sem eredményezett többletfertőződést. Szó esett arról, hogy az oltóbuszokon az egydózisú Janssen-vakcinával oltanak, jelenleg éppen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Emlékeztetett, hogy a 16−18 évesek ma még tudnak időpontot foglalni az oltásra. Azok, akik nem teszik meg, egyelőre nem kaphatják meg a készítményt. A fiataloknak magukkal kell vinni az időpontfoglalásról kinyomtatott visszaigazolást, a TAJ-kártyát, személyi igazolványt és a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot is. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy módosul a várandós és szoptatós anyák oltási ajánlása is.

„A Pfizer és a Moderna vakcináját ajánljuk az áldott állapotban lévőknek és a szoptatós anyáknak, a változás abban áll, hogy a 12. hét után, tehát a második trimeszter szakaszban adjuk az első védőoltást ugyanúgy ahogy eddig tettük, ugyanakkor a második adagot is be lehet adni, ajánlják beadni még a várandósság időtartama alatt” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos ismertette azt is, hogy az elmúlt 24 órában hazánkban 905 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 96 személy. Kórházban 2974 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 361-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásra eddig 4,9 millióan regisztráltak, 80 százalékuk már megkapta az oltóanyag első dózisát.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza