Veszélyes átkelőhelyek2021. május 13. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/10317_0_300.jpgA gyalogátkelők környékét ellenőrzik a helyi rendőrök. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai az elmúlt időszakban történt számos baleset miatt vizsgálják a zebrák környékét. Amennyiben valaki nem adja meg az elsőbbséget, az fix 15.000 forintos bírságra, illetve hat büntetőpontra számíthatnak.

Városunkban, akárcsak az ország egész területén számos baleset történt az elmúlt időszakban a gyalogátkelőhelyek környékén. Ehhez kapcsolódóan az önkormányzat már több intézkedést is tett a közelmúltban. Folyamatos a tervezés a közvilágítás fejlesztésével kapcsolódóan, illetve a napokban figyelemfelkeltő ábrák is kerültek a zebrákhoz. Most pedig az Ózdi Rendőrkapitányság is egyre több figyelmet fordít a prevencióra.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén kollégáim az elkövetkező napokban, úgymond gyalogátkelőhely ellenőrzést, fokozott ellenőrzést hajtanak végre, ami arról szól, hogy a közúti forgalomban közlekedő járművek megadják-e az elsőbbséget a gyalogosok számára. Ezt videófelvevő készülékkel és fényképfelvétellel rögzítik a szabálytalanságot” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az ellenőrzés során, amennyiben valaki nem adja meg az elsőbbséget, és a rendőrök úgy ítélik meg, hogy a manőver veszélyes, a helyszínen megállítják a vezetőt, és fix 15.000 forintra bírságolják meg. Emellett hat büntetőpontot adhatnak. Ha valaki nem ismeri el, akkor azt feljelentik. Megkerestük az egyik helyi autósiskola vezetőjét, hogy mire is kell odafigyelni, ha autóval közelítjük meg a gyalogátkelőhelyeket.

„A járművezetőnek minden esetben kellő körültekintéssel kell a gyalogátkelőhelyet megközelítenie. Keresni kell a gyalogátkelőhely melletti járdaútszakaszon a gyalogosokat, hogy ki az, aki olyan módon közelíti meg a gyalogos átkelőhelyet, hogy várhatóan le fog lépni. Nálunk ugye még nincs szándékelsőbbség, így nem a szándék kell, de amikor már ott van ténylegesen a gyalogos, és látszik a mozgásából, haladási irányából, sebességéből, hogy ő le fog lépni az úttestre, akkor neki erre számítania kell, fel kell készülni arra, hogy adott esetben meg tudja adni az elsőbbséget” - hangsúlyozta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola iskolavezetője.

Az autósiskola-vezető elmondta, hogy nemcsak az autósoknak érdemes odafigyelni a gyalogátkelők megközelítésekor, hanem maguknak a járókelőknek is. Előírás, hogy kellő körültekintéssel kell a zebrákat megközelíteni. Fontos felmérni milyen távolságra van a közeledő gépjármű, illetve mennyivel hajt, és semmiképpen sem az okostelefonunkat figyelnünk.

Vissza