Javuló számok2021. május 14. (péntek) 19:00 - Híreknews/10320_0_300.jpgCsökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma a tegnapi adatokhoz képest. Így már csak 1190 új fertőzöttet regisztráltak. Elhunyt azonban 71 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma továbbra is kedvezően alakul. A kórházakban jelenleg 2612 személyt ápolnak, közülük 338-an vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában a tömegrendezvényekkel kapcsolatban elmondta, hogy azokon jelenleg csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Ezt a korlátozást augusztusig biztosan fenntartják. Hozzátette, hogy erről a kérdésről hatmillió beoltott fő elérésekor fognak újra tárgyalni. Ezen kívül a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban is hangzottak el információk.

„Sokat hallani arról, hogy majd esetleg ősszel kell harmadik oltás. Van egy vakcinagazdálkodással, beszerzéssel és ütemezéssel foglalkozó munkacsoportunk. Ők azt jelentették, hogy a megrendeléseket leadtuk. A harmadik oltáshoz szükséges tartalékmennyiséget fölbecsülték, és az esetleges harmadik oltáshoz elégséges oltóanyag már a zsákban van” - emelte ki Orbán Viktor, miniszterelnök.  

Az Operatív Törzs is megtartotta mai sajtótájékoztatóját, amely György István beszámolójával kezdődött. Az államtitkár elsőként az oltási programmal kapcsolatos aktualitásokról, továbbá a következő napok oltási tervéről beszélt. Kiemelte, hogy tegnap rendben megkezdték a 16, 18 év közötti fiatalok vakcinázását is a kórházi oltópontokon, amelyre mintegy kilencvenötezren regisztráltak. Kiemelte, hogy jövő hét keddig továbbra is van lehetőség időpontot foglalni.

„Száznegyvennégyezer oltásra regisztrált felnőttet is értesítettünk csütörtökön SMS-ben arról, hogy számukra már a Pfizer vakcina is elérhető az időpontfoglalóban. Ők azok, akik legrégebben regisztráltak, és még nem vették fel az oltást” - mondta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Ezt követően Kiss Róbert az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese az elmúlt huszonnégy óra rendőri intézkedéseiről adott tájékoztatást. Az esemény az országos tisztifőorvos beszámolójával folytatódott. Dr. Müller Cecília többek között a kedvező járványügyi adatokról, és a kórházakban újrainduló tervezett ellátásokról beszélt.

„A szűrővizsgálatok az úgynevezett másodlagos megelőzésnek az eszközei. Tehát ahol már valamilyen probléma merült fel, de rendkívül korai stádiumban van egy-egy betegség, és itt elsősorban a népegészségügyi szűrővizsgálatok vonatkozásában a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre gondolok, kérem, hogy aki meghívást kap a szűrővizsgálatra, feltétlenül menjen el” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a mammográfiás vizsgálatokra történő behívásokat már elkezdték. Ma hazánkban háromféle népegészségügyi szűrővizsgálat érhető el. Ezek közé tartozik a méhnyakrákszűrés is. A napokban mintegy hatvanezer meghívót küldtek ki, és az elkövetkező hetekben még további kétszázötvenezer meghívólevelet továbbítanak.

Kép forrása: internet.

Vissza