Enyhülő járvány2021. május 18. (kedd) 19:00 - Híreknews/10329_0_300.jpgMeghosszabbították őszig a veszélyhelyzetet, bár lecsengőben van a járvány. Korlátozottan lehet jelentkezni a Szputnyik-V és AstraZeneca vakcinákra – hangzott el az Operatív Törzs mai tájékoztatóján. Az érettségik tekintetében engedélyezték a szóbeli vizsgát, annak aki hiányzott. Emellett május 25. után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéri megszervezésére is.

Az Operatív Törzs ma délelőtt is megtartotta a szokásos napi tájékoztatót. Elsőként Kiss Róbert, a törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese számolt be a tegnapi rendőri intézkedésekről. Az egyes védelmi szabályokat még most is többen megszegik országszerte.

„A tegnapi napon összesen a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 408 személlyel szemben intézkedtek kollégáink. 406 személlyel szemben a közterületen, 2 személlyel szemben a tömegközlekedési eszközökön, így összességében 71 178-ra emelkedett a rendőri intézkedéseink száma, melyet a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt végeztünk” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője is ismertette a napi adatokat. Az elmúlt 24 órában 382 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, meghalt 64 ember. Kórházban jelenleg 2197 beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. A statisztikát tekintve a járvány lecsengőben van, de ennek ellenére továbbra is szükséges a védekezés és a járványügyi szabályok betartása. Elhangzott az is, hogy folyamatosan zajlik az oltási kampány, mostanáig már 5 076 000-en regisztráltak.

„Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 éves korcsoportnak az oltása a kórházi oltópontokon. Kérjük őket, hogy ne felejtsék otthon a szülői beleegyező nyilatkozatokat. Korlátozott mennyiségben még lehet időpontot foglalni a Szputnyik-V és AstraZeneca vakcinára szintén az oltópontokon. Egy kevés Pfizer vakcina is rendelkezésre áll azon regisztráltak részére akik, SMS-ben értesítést kaptak” - nyilatkozta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Az Operatív Törzs mellett ma a parlamentben is születtek döntések. Ennek értelmében meghosszabbították a veszélyhelyzetet egészen az őszi ülésszak kezdete utánig. Az érettségik tekintetében, aki önhibáján kívül nem tudott részt venni az írásbelin, az később szóbeli vizsgát tehet. Emellett május 25-e után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéri megszervezésére is. Felkerestünk több helyi intézményt is ezzel kapcsolatban. Van, ahol már ezek az ünnepségek online lezajlottak, máshol még kidolgozás alatt állnak a pontos részletek. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban például e hónap 28-án tartják meg az eseményt, udvar hiányában az Ív úti templomban szülők és hozzátartozók nélkül.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza