Csökkenő számok2021. május 19. (szerda) 19:00 - Híreknews/10334_0_300.jpgÚjabb Pfizer időpontokat hirdettek meg, emellett pedig a többi ellenanyagból is számos darab áll rendelkezésre – ez derült ki az Operatív Törzs mai tájékoztatójából. A szakemberek szerint levonulóban van a járvány, de továbbra sem nem dőlhetünk hátra. Eddig közel 4,8 millió embert sikerült legalább egyszer beoltani. A kormány ma tárgyal arról, hogy 5 milliónál milyen enyhítések jöhetnek.

Az Operatív Törzs szokásos napi tájékoztatóját György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője kezdte meg. Az államtitkár beszámolt az oltási program állásáról. Elmondta, hogy közel 4,8 millió embert már sikerült legalább egyszer beoltani. Közölte azt is, hogy a kormány ma tárgyal arról, hogy 5 millió beoltottnál milyen enyhítések jöhetnek. A 16–18 éves korosztálynak már nem lesz külön oltási akció, mostantól ők is a felnőttekkel együtt foglalhatnak időpontot. A szakember szerint levonulóban van a járvány, de továbbra sem nem dőlhetünk hátra.

„Sajtótájékoztatónkkal egy időben 199 ezer Pfizer oltási időpontot meghirdettünk az online időpontfoglalóban. Csütörtök, péntek, szombat és vasárnapi oltási napokra. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy minden érvényes regisztrációval rendelkező tud Pfizer oltást foglalni, tehát most már nem kell SMS-re várni, nem fogunk tehát SMS-t küldeni. Aki Pfizert szeretne, és érvényes a regisztrációja, az menjen fel az internetes felületre, a www.eeszt.gov.hu-ra” - hangsúlyozta György István, államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

Az államtitkárt követően Kiss Róbert számolt be az elmúlt napi rendőri intézkedéseiről, illetve elmondta, hogy hogyan változtak a beutazási szabályok Ausztriába. Dr. Müller Cecília pedig a legfrissebb adatokat ismertette. 633-al nőtt az új fertőzöttek száma, elhunyt 52 többségében idős, krónikus beteg. 1908 embert ápolnak kórházban, közülük 224-en vannak lélegeztetőgépen.

„Látjuk azt, hogy a fertőzöttek elsősorban az aktív korosztályból kerülnek ki. Az átlag életkor továbbra is 43 év. Tehát akik dolgoznak szülőként, családfenntartóként, aktívan közöttünk járnak, ők azok a munkavállalók, akik körében jellemzően terjed a fertőzés” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy mostantól higiénikus körülmények közt lehet babaúszást tartani, ha az oktatónak és a szülőknek is van már védettségi igazolványuk. A tájékoztatótól függetlenül egyébként Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a közösségi oldalán ismertette, hogy a normál betegellátásba immár az összes betegágy 80 százaléka bevonható, csupán azok 20 százalékát kell továbbra is a koronavírusos betegek ellátására biztosítani.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza