Fontos döntések2021. május 20. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10337_0_300.jpgMeghosszabbították a hitelmoratóriumot augusztus végéig. Május 25-étől megszűnik az ingyenes parkolás. Jövő év második felétől hazai gyártású vakcinákat is előállítanak majd. Vasárnapra várhatóan meglesz az ötmilliós oltásszám. Az ehhez kapcsolódó enyhítő intézkedésekről a miniszterelnök pénteken ad tájékoztatást.

Fontos bejelentések hangzottak el ma délelőtt a Kormányinfón. Gulyás Gergely egyebek mellett a hitelmoratóriummal kapcsolatban hozott döntésekről is beszélt, amit a jelenlegi szabályok szerint augusztus 31-éig hosszabbítanak meg. Elhangzott továbbá, hogy a kormány azt a rendkívüli jogrend megszűnése után is szeretné fenntartani. Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Bankkal, és a Bankszövetséggel is folytatnak tárgyalásokat. Határoztak továbbá az ingyenes parkolásról is, amely május 25-étől megszűnik. Ezt követően az oltóanyag beszerzésekről is szó esett.

„A tegnapi ülésén arról is döntött a kormány, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni. Magyarország az eddigi rendelések alapján 2022 végéig több mint tízmillió vakcinát rendelt. Több mint tízmillió vakcina fog rendelkezésünkre állni. Azt tudjuk mondani, hogy láthatóan az oltási program ötmillió fölött le fog lassulni” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy optimista becslések szerint hatmillió beoltott főig tudunk eljutni. Hazánkban több mint tízmillió nyugati vakcina áll rendelkezésre. Így, amennyiben ősszel szükséges egy esetleges harmadik oltás beadása, erre ez a mennyiség elegendő lesz. Elhangzott továbbá, hogy 2022 második félévétől a debreceni oltóanyag gyárban nagy mennyiségű magyar készítményt tudnak majd előállítani. Ma az Operatív Törzs is megtartotta sajtótájékoztatóját, amely Gál Kristóf beszámolójával kezdődött, aki a tagnapi nap rendőri intézkedéseiről beszélt.

„Tegnap országszerte 379 emberrel szemben kellett intézkednünk a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, és 71 esetben intézkedtek munkatársaim a kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegőivel szemben. Az elmúlt huszonnégy órában a rendőrök 48 alkalommal intézkedtek Magyarországon átutazó személyekkel szemben, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket” - emelte ki Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Gál Kristóf beszámolóját követően dr. Müller Cecília beszélt a hazánkban zajló folyamatos oltásokról, az arra való regisztráció menetéről, továbbá a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákról. Ezt követően pedig további fontos döntésekről adott tájékoztatást.

„A kedvező és jól alakuló járványügyi adatoknak, és főképpen a védőoltásoknak köszönhetően lehetségessé válik a szociális otthonokon túl egy újabb lépés megtétele a szabadabb életünk felé. Méghozzá a hétfői naptól a kórházainkban a látogatási tilalom feloldásra kerül. Természetesen továbbra sem látogathatók azok az osztályok, ahol koronavírusos beteget ápolnak, illetve nyilvánvalóan a kórházi rendnek megfelelően kell eljárni” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Ennek részleteivel kapcsolatban elhangzott, hogy egy beteg egy nap egy látogatót fogadhat legfeljebb hatvan perces időtartamban. A sajtótájékoztatón ezen túl az elmúlt huszonnégy óra legfrissebb járványügyi adatait is ismertették. 780 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt ötvenegy többségében idős, krónikus beteg. 1836 koronavírussal fertőzött személyt ápolnak kórházban, akik közül 212-en vannak lélegeztetőgépen.

Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Vissza