Fontos bejelentés2021. május 21. (péntek) 19:00 - Híreknews/10341_0_300.jpgJelentős enyhítések jönnek, amint átlépjük az ötmillió beoltottat. Erről Orbán Viktor beszélt a közrádióban ma reggel. Egyebek mellett eltörlik a közterületi maszkviselést és a kijárási tilalmat is. A politikus szerint a járvány harmadik hullámát lényegében legyőztük. Az elmúlt 24 órában 657 az új fertőzött, elhunyt 47 beteg.

Orbán Viktor szerint letörtük a járvány harmadik hullámát, és lényegében le is győztük azt. Erről a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt. A vírussal kapcsolatos eddigi intézkedéseknek megfelelően folytatódik a szakaszos nyitás, így amikor elérjük az ötmillió beoltottat számos, eddig életben lévő szigorítás szűnik meg.

„A kijárási tilalom megszűnik. Az üzletek és vendéglátó helyiségek kötelező zárási időpontja szintén megszűnik. Eltöröljük a közterületi maszkviselést, viszlát a maszknak, végre láthatjuk ismét egymás arcát. Döntöttünk arról, hogy szabad a sport a közterületeken mind egyénileg, mind pedig csapatban. A magán és családi rendezvények 50 főig korlátozás nélkül megtarthatók” - hangsúlyozta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Emellett a lakodalmakon akár 200 fő is részt vehet. Ugyanakkor, ha szállodában vagy étteremben tartanak rendezvényt, az üzemeltető felelőssége, hogy el legyenek különítve a többi vendégtől. Emellett szabadtéri rendezvényeket korlátozás nélkül lehet tartani 500 főig. Zenés-táncos események és a zárt téri programok csak a védettség igazolása mellett látogathatók. Tegnap országszerte 450 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, és 68 esetben kellett eljárni a kijárási tilalom megszegése miatt.

„Az, hogy idáig eljuthattunk, az mindannyiunk közös eredménye. Ezúton is köszönöm a rendőrség munkatársai nevében a lakosság együttműködését, türelmét és megértését. A fennmaradó kevés korlátozáshoz továbbra is kérjük honfitársaink fegyelmezettségét, amit eddig is tapasztaltunk. Csak így őrizhetjük meg az eddig elért eredményeket” - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ez követően dr. Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ismertette a legfrissebb járványügyi számokat. Az elmúlt 24 órában 657 az új fertőzött.

„A járvány kezdete óta Magyarországon 801 025 főre emelkedett a megerősített fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában koronavírus fertőzés következtében 47-en hunytak el. Ezzel mindösszesen 29 427 főre emelkedett a betegség következtében elhunytak száma” - emelte ki dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Megyénkben már közel negyvenhatezer esetet regisztráltak. A szakemberek továbbra is mindenkit arra biztatnak, hogy ha még nem tették regisztráljanak, és vegyék fel az oltást. Minél több ember kapja meg a vakcinát, annál teljesebb lehet az életünk és együtt le tudjuk győzni a vírust.

Kép forrása: internet.

Vissza