Pünkösdi időszak2021. május 24. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/10345_0_300.jpgA Szentlélek eljövetelét ünnepli a keresztény egyház. A helyi gyülekezetek szinte mindegyike megemlékezett pünkösdről tegnap és ma. A járványügyi helyzetet tekintve az évben szinte ez az első olyan esemény, amit teljes mértékben megtartanak a hívek. Több közösség online is közvetítette a miséket, hogy ezzel is minél több emberhez jussanak el.

Húsvét után a hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep a pünkösd. Ez az egyik legrégebbi és legfontosabb időszak. Ilyenkor a hívek úgymond a Szentlélek kiáradását, eljövetelét ünneplik meg. Baráti Róbert pünkösdi lelkipásztor szerint most mindenképpen az Isten jelenlétére és a Szentlélek munkájára kell figyelnünk.
 
„A pünkösd a keresztény világban a húsvét után a második legnagyobb ünnep, és gyakorlatilag azt szoktuk mondani, hogy ennek az a jelentősége, hogy az egyház születésnapja. Egy ószövetségi prófécia teljesedik be, a Szentlélek kitöltetik a földre, és megalakul az első gyülekezet. Én úgy szoktam mondani, hogy a pünkösdnek a lényege az, amikor a vallás helyett a személyes hit lép életbe, és az isteni jelenlét a templomból beköltözik a szívbe” - mondta Baráti Róbert, pünkösdi lelkipásztor.

A járványügyi helyzetet tekintve az évben szinte ez az első ünnep, amit teljes mértékben megtartottak és tartanak a keresztény egyházak. Az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség például vasárnap rendezte a már hagyományos körmenetet a templom körül, ahol evangéliumi szakaszokat olvastak fel a hívekkel közösen.
 
„Pünkösdnek az ünnepe az egyház születésének az ünnepe, az egyház újjászületésének az ünnepe. Azóta is minden esztendőben, és most így, hogy most már a hátunk mögött találhatjuk a pandémiának a közösségeket megrontó erejét, szükséges az, hogy mi is a Szentlelket befogadva közösségeinkben megújuljunk. Ugyan ez vonatkozik a családunk közösségére, a munkahelyi közösségekre, és itt a templomban az egyházi közösségeinkre egyaránt” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Szintén hagyomány a görög hívek körében az ilyenkor megtartott pünkösdi főzőverseny. Ezt idén a következő vasárnapra tették át. A pandémia miatt egyébként több helyi gyülekezet online is közvetítette az ünnepi miséket, hogy ezzel is több emberhez jussanak el ebben az időszakban.

Vissza