Emelkedő kereslet2021. május 24. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10346_0_300.jpgNövekedett a vásárlások száma az első negyedévben. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nemrég kiadott adataiból. Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megkeresésünkre elmondta, hogy a koronavírus után az emberek visszatérnek a hagyományos boltokhoz, ami a kiskereskedelemre is pozitívan hat.

A koronavírus-járvány nagyban változtatta meg az emberek vásárláshoz való hozzá állását. A betegségtől való félelem, illetve a korlátozások is a személyes találkozások minimalizálása felé terelte a fogyasztókat. Ennek megfelelően a különböző online webáruházak és rendelések száma megsokszorozódott. Amióta viszont javulnak a számok, egyre többen keresik fel a hagyományos üzleteket. A tapasztalatokról Vámos Györgyöt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát kérdeztük.

„Egy lassú javulás indult meg az április 8-i boltnyitást követően. Az élelmiszerek piacán is óvatosak voltak a járvány idején a vásárlók. Az iparcikk vásárlások viszont részben a boltzár következtében visszaesett. Ugyanakkor azt lehet látni, hogy április 8-át követően lassan, de fokozatosan visszatérnek a vásárlók a hagyományos üzletekbe is. A forgalom is növekszik valamelyest a korábbi hónapokhoz képest” - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Mivel a vásárlások a gazdaság egészéhez igazodnak, a legfrissebb GDP adatok kedvezőek, mert az első negyedévben a vártnál kisebb visszaesést mutatott a Központi Statisztikai Hivatal adatsora. Sőt az előző esztendő negyedévéhez képest is emelkedett a gazdaság teljesítménye.

„Az üzletek egy része ahhoz is tud alkalmazkodni, hogy a tavaszi időszakban növekszik a termékeik iránti kereslet. Ide kell még sorolni a barkács-építőanyag kereskedelmet is. Itt a lakásfelújítási pályázati rendszer is felfelé húzza a piacot” - tette hozzá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az alapanyag vagy a takarmányárak emelkedése miatt egyes élelmiszeripari cikkek ára növekedésben van. Ettől függetlenül a szakember szerint egyelőre nem látszanak olyan egyéb folyamatok, amelyek drasztikus drágulást okoznának a piacon. Természetesen a beszállítóknak és kereskedőknek sem érdeke az áremelés, mert az negatívan hat a vásárlási kedvre.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza