Enyhül a pandémia2021. május 25. (kedd) 19:00 - Híreknews/10352_0_300.jpgVisszahúzódóban van a járvány, köszönhetően a lakosság együttműködésének, az átoltottságnak és a járványügyi szabályoknak. A beoltottak száma átlépte az 5 millió főt a hétvégén, ennek eredményeként a korlátozások enyhültek. Emiatt az Operatív Törzs készenlétbe került, így nem tartanak a közeljövőben napi tájékoztatót. Legközelebb pénteken jelentkeznek az intézkedésekkel kapcsolatban.

Szombaton elérte az 5 millió főt a beoltottak száma hazánkban. Ezzel vasárnaptól megkezdődött a lépcsőzetes nyitás ötödik fokozata. Megszűnt többek közt az üzletek, vendéglátó helyiségek kötelező zárási időpontja, illetve a szabad, az egyéni és csapatsport közterületi korlátozása. Magán- és családi program legfeljebb 50, szabadtéri rendezvény maximum 500 fő, míg lakodalom legfeljebb 200 fő részvételével tartható meg. A 16–18 évesek amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, védett személy felügyelete nélkül is járhatnak például étterembe vagy moziba.

„A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatában megszűnt a kijárási tilalom. A novemberi kijárási korlátozás, illetve ennek jogutódja a kijárási tilalom bevezetése óta összesen 69422 személlyel szemben intézkedtek rendőreink a kijárási tilalom megszegése miatt. A lépcsőzetes feloldás ötödik fokozatában megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közterületen” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert elmondta, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel az Operatív Törzs készenlétbe került, így nem tartanak a közeljövőben napi tájékoztatót. Legközelebb pénteken jelentkeznek az intézkedésekkel kapcsolatban. Ismertette azt is, hogy a kormány június 23-ig meghosszabbította az államhatárokon az ellenőrzést, illetve hogy új elemek jelentek meg a beutazási szabályokban.

„Az elmúlt napok és a pünkösdi hétvége adatai is azt mutatják, hogy a járvány visszahúzódóban van. Ez köszönhető a magas átoltottságnak, a védelmi intézkedéseknek és a lakosság együttműködésének. Az 5 millió beoltott elérése után vasárnaptól életbe léptek az újraindítás újabb fokozatai, de felhívom a figyelmet arra, hogy néhány intézkedés még mindig érvényben van, és továbbra is kérem az együttműködésüket ezeknek a szabályoknak a betartásában” - mondta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Továbbra is fontos és kötelező a maszkviselés az üzletekben, bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön. A járványügyi osztályvezető elmondta, hogy újabb 334 620 Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra. Ezekre is a szokásos módon lehet jelentkezni. Emellett ismertette a legfrissebb adatokat is. Mára 164 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 21 beteg. 1417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 159-en vannak lélegeztetőgépen.

Kép forrása: koronavirus.gov.hu

Vissza