Kompetencia mérés (képgalériával)2021. május 26. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/10356_0_300.jpgLezajlott az éves kompetencia mérés. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjainak, mint ahogy az ország más iskoláiban is, magyarból és matematikából kellett számot adni tudásukról. A vizsga reggel, a tanítási órák alatt zajlott.

Megírták a diákok az éves kompetencia mérés feladatsorát. Ezen a szintfelmérőn 2001 óta kell teljesíteni a diákoknak, ennek lényege, hogy megmérhessék a tanulók képességeinek szintjét. A teszt során nem a lexikális tudás a fontos, hanem a fiatalok logikai megoldó képessége, így máshogy kell felkészülni rá, mint az érettségire.
 
„A kompetencia mérés különbözik az érettségi feladatoktól, hiszen alapvetően nem a lexikális tudást, hanem magukat a képességet méri. Tizedikben, tehát hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok írják ezt a mérést. Most tizedikben matematikai és szövegértési kompetenciát mér a feladatsor. Ez egy komplex feladat, és alapvetően nem is számolási problémák megoldásáról van szó, hanem szituációs feladatok és logikai, fejtörő feladványokhoz hasonlítanám azokat a problémákat, amiket meg kell oldani a tanulóknak” - nyilatkozta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A szövegértés tekintetében ugyanez a helyzet, nem a magyar nyelv és irodalom témaköréből, hanem hétköznapi szövegek kapcsán tesznek fel kérdéseket, hogy a tanuló megértette-e, amit olvas. A diákok tanáraik segítségével készültek fel a megmérettetésre, több hasonló tesztet kitöltöttek együtt, ami sokat segített nekik a feladatok megoldásában.

„Az iskolával együtt készültünk a kompetenciára, a tanárok nagy segítőkészek voltak és nagyon kedvesek” - fogalmazott Váradi Ábel, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

„Hát elég jól ment, nem volt valami nehéz, nehezebbre számítottam sokkal” - mondta Vámos Attila, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

„Hát egyébként nem voltak nehezek. Órákon sokat gyakoroltuk a matekot, irodalomból szövegértéses feladatokat csináltunk” - emelte ki Oláh Dorina, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

A szintfelmérő után a vizsgázók pozitívan hagyták el az iskolát, többségük úgy érezte, hogy jobban sikerült, mint ahogy várták. A javítás után a diákok értesítést kapnak, majd az oktatási hivatal oldalán a mérési azonosítójukkal megtekinthetik az eredményeket.


0356_0_t 0356_1_t 0356_2_t 0356_3_t
0356_4_t 0356_5_t
Vissza