Javuló tendencia2021. május 28. (péntek) 19:00 - Híreknews/10364_0_300.jpgA szakértők szerint a koronavírus itt marad velünk. Erről is beszélt Orbán Viktor, miniszterelnök reggel a közrádióban. 448 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 28 beteg. Nagy eredmény, hogy a kórházban ápoltak száma hosszú idő után csökkent ezer alá.

A megszokottak szerint most is a közrádióban kezdte meg pénteki programját Orbán Viktor. A miniszterelnök többek között a koronvírus-járvány jelenlegi állásáról is beszélt. Az államfő azokhoz is szólt, akik nem vették még fel a vakcinát, hiszen a szakemberek szerint a megbetegedés nem fog eltűnni a közeljövőben.

„Ez egy olyan vírus, ami nem fog elmenni, tehát ez itt marad, így ez itt fog keringeni közöttünk. Előbb utóbb mindenkit meg fog találni. Sok olyan ember van a 3 millióban, aki azt gondolja, hogy most már sokakat beoltottak. A járványveszély csökken, lassan el is fog múlni, és mivel azt mondják a szakemberek, hogy beáll a nyájimmunitás, akkor őt ez a helyzet majd megmenti. Tehát, ha nincs beoltva, akkor is megúszhatja. Szerintem ha igaz, hogy ez a vírus nem megy el, akkor ez egy tévedés” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A politikus arról is beszélt, hogy a 2022-es költségvetés is, amelyet hamarosan elfogadnak, teljes egészében a gazdaság újraindításáról szól majd. Az Operatív Törzs néhány nap után tartott ismét tájékoztatót. György István az Országos Oltási Munkacsoport vezetője idézte fel az elmúlt időszak eseményeit.

„A legfrissebb adatok alapján a mai napig 5 084 642 főt oltottunk be. Közülük 3 445 557 fő már a második oltást is megkapta. A vakcinázás továbbra is folyamatos” - emelte ki György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

Ezt követően Kiss Róbert az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese következett. A szakember az ötmillió beoltott után életbelépő szabályokról beszélt. Többek között a maszkviselés is szóba került, ugyanis az illetékesek szerint ez volt az egyik leghatásosabb a védelmi intézkedések közül a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében.

„Még azokon a helyeken, ahol védettek és nem védettek egyaránt közösen vehetnek igénybe, továbbra is maszkot kell viselnünk. Ilyen a tömegközlekedési eszköz, a várakozó hely, az üzletben történő vásárlás során, a bevásárlóközpontok területén, illetve az ügyfélfogadási helyszíneken. Még egyszer szeretném kiemelni, hogy a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása a lakosság együttműködésének és türelmének nagy fokú eredménye” - hangsúlyozta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az aktuális járványügyi számokat dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette. 448 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 28 beteg. Összességében elmondható, hogy biztatóak az adatok.

„Minden járványügyi adatunk javuló tendenciát mutat továbbra is. Kórházainkban lélegeztetés nélkül jelenleg 999 fertőzött betegtársunkat ápolják és gyógyítják, míg 121-en vannak még lélegeztetőgépen. Náluk zajlik a fertőzés súlyosan” - nyilatkozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tájékoztató végén elmondták, hogy az Operatív Törzs legközelebb jövő héten kedden jelentkezik majd friss hírekkel. Addig is mindenkit arra kérnek, hogy a fennmaradó néhány szabályt tartsák be, hogy a járványt vissza tudjuk szorítani.

Kép forrása: koronavirus.gov.hu/

Vissza