Kormányzati döntések2021. június 3. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10381_0_300.jpgJúlius 1-től jön az uniós védettségi kártya, a különböző utazási szabályok akkor válnak egységesebbé. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy minden vakcinából többlet van, így aki be szeretné oltatni magát bármelyik félével, napokon belül megteheti. 315 az új fertőzött, elhunyt 18 koronavírusos beteg.

Megtartotta utolsó online sajtótájékoztatóját a Kormányinfó, mivel a járvány azt már nem teszi indokolttá. Egy hét múlva ismét személyesen lehetnek jelen az újságírók. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy 5,2 millió beoltott van hazánkban, a regisztráltak 92 százaléka kapta már meg a kért vakcinát.

„Teljesen egyértelmű a magyar és a nemzetközi tudományos álláspont. Eszerint, aki átesett a fertőzésen, az is nyugodtan beoltathatja magát. Minden oltóanyagból többlet van, bárki bármelyik oltóanyaggal bármikor beoltathatja most már magát. Ehhez csupán regisztrálnia kell, vagy a háziorvoshoz menni, vagy időpontot foglalni. Ha valaki ma regisztrál, akkor három nap múlva bármelyik oltóanyagot meg tudja kapni időpontfoglalással, de egy nap múlva a háziorvosánál is felveheti az oltást” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A magyarok 54 százalékát már sikerült beoltani, így közel vagyunk a társadalmi immunitáshoz. A miniszter ezt követően az egyes vakcinákkal kapcsolatban ismertetett adatokat. Emellett szó esett az európai uniós védettségi igazolványról, az úgynevezett green card-ról is.

„Az uniós szabályozás csak július 1-én lép majd életbe. A különböző szabályok akkor valamelyest egységesebbé válnak. Azt tudjuk mondani, hogy ma a magyar védettségi igazolvány biztosítja Európában a legnagyobb szabadságot, hiszen 12 országgal sikerült megállapodást kötni. Illetve 11 ország plusz Románia, aki zöld zónának nyilvánított minket, így bárki szabadon utazhat Magyarországról Románia területére. Tehát az igazolványunk online digitális változata alkalmas lesz a green card kiváltására” - tette hozzá Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány arra számít, hogy az utazási szabadság szinte teljes lesz, ha csak egyes országokban a fertőzöttségi adatok nem szólnak közbe. A mai napon egyébként 315 új fertőzöttet regisztráltak, valamint elhunyt 18 beteg. 739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen.

Kép forrása: internet.

Vissza