Bizonytalan időjárás2021. június 9. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/10396_0_300.jpgA változékony időjárás rossz hatással van az idegrendszerünkre, többet panaszkodhatunk fejfájásra és fáradtabbak is lehetünk. A folyadékpótlásra is kiemelten kell ügyelni ilyenkor. Szombatig viszont érdemi változásra nem kell számítani a meteorológia tekintetében.

Az elmúlt hetekben sokszor nehezítette meg mindennapjainkat a változékony időjárás. Az egyik nap hűvös szél fúj, melyet eső kísér, másnap pedig már fullasztóan meleg levegő kínozza az embereket. Ilyenkor nemcsak a mindennapi öltözékünket nehéz kiválasztani, hanem ez a kiszámíthatatlanság a szervezetünknek, immunrendszerünknek sem használ. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint ez nagyobb mértékben a beteg embereket viseli meg.

„Általában inkább a szív- és érrendszeri betegekre, vagy magas vérnyomásos betegekre van rossz hatással. Ilyenkor fokozódik az infarktus és az embólia veszélye. Illetve még a terhes nőkre hat, ilyenkor több koraszülött szokott lenni, mert beindul a szülés” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Ez az állapot többek között az idegrendszerre is rossz hatással van, emellett csökkenhet a koncentráció képesség, fejfájást, álmatlanságot tapasztalhatunk, extrém esetekben depressziós tünetek is jelentkezhetnek. Mindezek előfordulási lehetőségei több mindentől függhetnek. Például a személy életkorától, és az immunrendszere erősségétől is. A szakember azt tanácsolja, hogyha valaki rosszul érzi magát, akkor próbáljon hűvös helyre húzódni, és ügyeljen a megfelelő folyadékpótlásra. Az általunk megkérdezett meteorológus arról számolt be, hogy a következő napokban ilyen nagy hőmérséklet ingadozással nem kell számolnia a lakosságnak. Szombaton viszont változásra van kilátás.

„Napos, gomolyfelhős időre számíthatunk, meleg nyári idő kíséretében. A gomolyfelhőkből azonban minden délután megvan annak az esélye, hogy zápor, illetve zivatar alakuljon ki a térségben. Ezt inkább úgy tudnám mondani, hogy minden nap körülbelül 30-40 százalék valószínűség van a csapadékra. De összességében ebben a négy napban jó eséllyel, akár több napon is előfordulhat zápor eső, illetve zivatar. A hőmérséklet azonban érdemben nem fog még változni” - nyilatkozta Mesterházy András, meteorológus.

Vasárnap viszont hidegfront érkezik észak felől, emiatt hajnalban nagyobb valószínűséggel kell esőre számítanunk. Ekkor nagyjából 22-23 fokra eshet vissza a csúcshőmérséklet. Hétfőtől ismét melegedésre lehet számítani, és csökken a csapadék valószínűsége is. A jövő hét második felében pedig kánikula érkezik. Fontos, hogy minden séta alkalmával legyen nálunk kellő mennyiségű folyadék.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza