Fák árnyékában (képgalériával)2021. június 14. (hétfő) 19:00 - Városnews/10412_0_300.jpgElültették az első csemetefákat a Drótos-tetőn. A nagy népszerűségnek örvendő lehetőséggel a szülők korábban az Ózdi Horgásztó melletti területen élhettek. A hely azonban betelt, ezért a városvezetésnek új helyszínt kellett találnia. A mostani, Ózd felett elhelyezkedő park és családi övezet többek közt ezt a célt is szolgálja majd a jövőben. Ma összesen öt fa mellé került tábla a Drótoson.

Most, és az elmúlt években is nagy népszerűségnek örvendett a szülők körében, hogy fát ültessenek gyermekeik számára. Ennek korábbi helyszíne az Ózdi Horgásztó melletti terület volt. Ide a családok megkeresésére a fiúknak, és a lányoknak egy-egy juhar-, illetve hársfát helyeztek el az ÓVI munkatársai. Összesen több mint hetven csemete került a tó mellé. Ezzel azonban a helyszín betelt. Ám a lehetőség iránt továbbra is nagy az érdeklődés.

„Nagyon örülök neki, hogy olyan sokan veszik igénybe ezt a lehetőséget, hogy betelt az a Csemetekert, amit elsőként kijelöltünk. Most egy gyönyörű környezet várja azokat, akik gyermekeiknek szeretnének emléket hagyni egy fa képében. Hiszen a Drótos-tető lesz az új helyszín. Ma az első ültetés meg is történt. Bízom benne, hogy nagyon sok fogja még ott is követni, hiszen amellett, hogy a gyermekeknek egy örök, életre szóló emléket hagy ez a fa, a környezetünket is védjük, ápoljuk vele, és a jövő generációjának árnyékot biztosítunk” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A Máté család tagjai ma már az új helyszínen igyekeztek kiválasztani azt a fát, amelyekkel gyermekeiknek szerettek volna kedveskedni. Ők már korábban is éltek ezzel a lehetőséggel.

„Az első gyermekünk születésekor is eldöntöttük, hogy ültettetünk egy fát. Akkor még az ózdi tó partján. Ott volt hely. Nekünk ez egy pozitív találkozás a természettel, és ezt a hagyományt szerettük volna folytatni itt a Drótos-tetőn a mostani alkalommal” - nyilatkozta Máté István.

A család nagyobbik gyermekének, Máté Kende Istvánnak az Ózdi Horgásztó mellett növekedő fát még 2019-ben ültettették a szülők. Akkor a kisfiú hét hónapos volt. Ma azonban nem csak őt, hanem testvérét, Máté Janka Zselykét is megörvendeztették szülei. Ma mások is kilátogattak ide ebből a célból. A Mocsárkó családnak azonban az időzítés is fontos volt.

„Ennek az időpontnak nagyon nagy jelentősége van, hiszen a kislányom pontosan tavaly ilyenkor született 12 óra 13 perckor, és most pontosan akkor ütötték le a tábláját” - emelte ki Mocsárkó Máté.

Az új helyszínen kisebb a rendelkezésre álló terület. Az ÓVI munkatársainak a már meglévő fák mennyiségét is figyelembe kell venniük. Ezért itt a fiúknak és a lányoknak szánt csemeték már nem különülnek el. A hagyomány is változott, vagyis már nem ültetnek nemek szerint juhar- és hársfát. A már meglévő fajtákból választhatják ki a szülők azt, amely számukra megtetszik. A mai nap azonban mégsem telt el ültetés nélkül, hiszen kiérkezésünkkor már két új csemetét is elhelyeztek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. Így a Drótos-tető növényállománya Kiss Olivér, és Kiss Zétény fáival is tovább bővült.


0412_0_t 0412_1_t 0412_2_t 0412_3_t
0412_4_t 0412_5_t 0412_6_t 0412_7_t
0412_8_t 0412_9_t 0412_10_t 0412_11_tVissza