Bajba kerültek (képgalériával)2021. június 15. (kedd) 19:00 - Városnews/10414_0_300.jpgBagolyfióka zuhant ki egy ózdi ház padlásteréből tegnap este. A madár egy fiatal pár házának tetőterébe fészkelt. A kicsi repülni próbált, de lezuhant, a család mentette meg és helyezte biztonságba. Ma reggel értesítették a Bükki Nemzeti Park dolgozóit az esetről, még délelőtt el is szállították a jövevényt.

Kuvik bagoly esett ki egy családi ház tetőteréből. Tegnap este az ott élő család nagy puffanásra lett figyelmes. Elindultak megkeresni a hang forrását, akkor látták, hogy az egyik fióka, akinek ottlétéről eddig nem is tudtak, kizuhant a fészkéből. Próbálták elkapni, nehogy a kutyáik bántsák őt, de fürgébb volt, és beszaladt a bokorba.

„11 óra, éjfél körül szólt a párom, hogy a madár még ott van, úgyhogy mentsük meg. Kijöttünk nagy bozótvágóval, elkezdtük a gallyakat szépen lenyisszantani, a bokorból szinte semmi nem maradt, de a lényeg az, hogy tudtunk annyi helyet csinálni, hogy ki tudtuk szedni a madarat. Elhelyeztük egy cica ketrecbe, mert csak ez volt kéznél” - mondta Szlabik Erik.

A beszorult madarat rögtön gondozásukba vették, majd elkezdtek megfelelő helyet keresni számára, ahol megvizsgálják, hogy nem tört-e el valamije, és segítenek felépülni neki. A keresés sikeres volt, a Bükki Nemzeti Park egyik dolgozója megérkezett, és rögtön a helyszínen megnézte végtagjai állapotát. Úgy vélte a madár épségben van, de a biztonság kedvéért egy röntgen felvételt is készítenek róla.

„Ráírtam egy madármentőre, ő mondta, hogy milyen fajta bagoly, hogy kirepülő korú fióka, és hogy másnap a mályi fajtamentést keressem fel, mert ők vannak Ózdhoz a legközelebb. Ők továbbítottak engem a Bükki Nemzeti Parkhoz, ott kaptam egy telefonszámot. Egy ózdi kolléga jött ki, és ő szállította el a madarat” - nyilatkozta Tóth Viktória.

A fészekben egyébként több repülő korú fióka is van, akik az elkövetkezendő két hétben szintén szárnyat bontanak, és megpróbálnak majd útra kelni. Elhivatott, önkéntes állatmentőkért egyébként nem kell messze menni. Városunkban és környékünkön is sokan szívükön viselik a gazdátlan, vagy éppen elhagyott jószágok sorsát. A napokban egy nagy csapat szerveződött, akik az Arlói-tó melletti erdőből hoztak le egy kutyát. Az állatot több óra kutatás után sikerült megtalálni egy sziklához kötve, és lemenekíteni a hegyről. A négylábú a Tico nevet kapta, most pedig szerető otthont keres.


0414_0_t 0414_1_t 0414_2_t 0414_3_t
0414_4_t 0414_5_t 0414_6_t 0414_7_t
Vissza