Zsetonokkal segíthetnek2021. június 16. (szerda) 19:00 - Városnews/10417_0_300.jpgTöbb százezer forinttal gyarapodhatnak a helyi közösségek az egyik áruházlánc pályázatának köszönhetően. Az Ön választ, mi segítünk elnevezésű akciót országosan immár 9. alkalommal hirdetik meg. Ezen jelenleg három szervezet projektje vesz részt. Idén sportos, környezetszépítő, és közösségépítő programokra lehet szavazni. Az akció a vásárlók bevonásával zajlik, akik július 11-éig voksolhatnak.

Gyűjtőládákba dobhatják a vásárlók azokat a zsetonokat, amelyekkel az egyes projektekre voksolhatnak. Városunkban már nem ismeretlen ez a támogatási akció, hiszen a lakosság a korábbi években is nyújtott már ily módon segítséget a helyi civil szervezeteknek. A három induló közt szerepel az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület is, amelynek nevéhez számos sportesemény megszervezése fűződik. Legutóbb a Kondi Napok keretein belül dombfutó versenyt rendeztek a Bíben-völgyben. A most benyújtott pályázatukban is ezt a programot jelölték meg.

„A lépcsőfutásnál, vagy a dombfutásnál, érmeket és jutalmakat szoktunk adni. Ennek a finanszírozására szeretnénk fordítani az összeget, illetve a túrázásnál, és a kerékpáros túrázásnál szeretnénk szalonnasütést, vagy olyan kísérő programot nyújtani a lakosoknak, ami még színesebbé teheti ezt a dolgot. Tehát azért szavazzanak ránk, azért adják a Teknőcökre a zsetont, hogy minél több családnak, fiatalnak, idősnek tudjunk egy természetbeni, sportos, kellemes programot biztosítani” - mondta Vitális István, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület alelnöke.

Az akciót az áruházlánc még 2016-ban indította. A pályázat kiírói országosan 180 kezdeményezést támogatnak, amelyre összesen 42 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. Pályázati kiírásukban az egészségfejlesztő elemek mellett a rászoruló gyermekek és felnőttek oktatása és képességfejlesztése is helyet kap. A Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetsége már korábban is élt ezzel a lehetőséggel. Először 2018-ban pályáztak. Az elnyert összegből egy közösségi teret alakítottak a Csillagfürt EGYMI udvarán, amelyet 2019-ben egy kültéri játszóeszközzel is felszereltek.

„Szeretnénk megvalósítani egy iskolakertet a Csillagfürt EGYMI-ben, ahol fűszernövényeket, illetve gyümölcsfákat szeretnénk ültetni a tanulók segítségével” - nyilatkozta Szűrös-Danyi Edina, a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetségének pályázati koordinátora.

A szövetség célja, hogy a tanulásban akadályozott, illetve fogyatékos gyerekek a természet közelsége által fejleszteni tudják készségeiket, képességeiket. Az áruházlánc által meghirdetett pályázatban a hangonyi székhelyű Common Vibe Egyesület is részt vesz. A szervezet az Ózd környéki gyerekeknek a zene segítségével igyekszik élményt szerezni, és a tanulásban is segíteni.

„Mindenkiben van egy kis nosztalgia, hogy milyen volt gyerekként táborozni. Nagyon sok olyan fiatal van, akinek ez nem adatik meg, mind a családi háttere miatt, mind pedig azért, mert egész egyszerűen nem jut el bizonyos helyekre. Mi pedig éppen ezeknek a gyerekeknek nyújtunk olyan lehetőségeket, amikkel ha mást nem, de legalább a nyarukat szebbé tudjuk tenni” - emelte ki Bárdos Marcell, a Common Vibe Egyesület alapítója.
 
Az a civil szervezet, amely a négy hét alatt a legtöbb szavazatot kapja, négyszázezer forint adományban részesül, míg a másodiknál ez az összeg kétszázezer forint. Ám az a helyi kezdeményezés sem marad ki a támogatásból, amelynek ládájába a legkevesebb érmét dobták be a vevők. Ők százezer forinttal gazdagodhatnak majd.

Vissza