Újra elvitel (képgalériával)2021. június 17. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10419_0_300.jpgMától újra elviteles rendszerben működik az étkeztetés Ózdon, ugyanis megszűnt a szociális alapellátással kapcsolatos korlátozás. Eddig százharmincan váltották meg ebédjegyüket, de az igények folyamatosan érkeznek. Az átállás zökkenőmentesen zajlott. Az ellátottakat délelőtt tizenegy órára várják hétköznap az egykori Bükk Étterem elé.

Ma magyaros karalábéleves, lencsefőzelék és sertéspörkölt a menü az Ózdi Városüzemeltető Intézmény konyháján. Június 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben szabályozták a szociális alapellátások működését, ennek alapján újra elvihetik az egykori Bükk Étteremből az ebédet az igénylők. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény munkatársai azonnal kiértesítették az ellátottakat az új felállásról. Ez azokat érintette elsősorban, akik a korlátozások idején kiszállításos formában nem éltek a lehetőséggel.

„Nem volt fennakadás, már sajnos van gyakorlatunk benne, hiszen az elmúlt évben is át kellett állnunk kizárólagos kiszállításos étkeztetésre. A visszaállásban már volt gyakorlata a kollégáknak, úgyhogy ment gördülékenyen. Itt inkább azzal van a gond, hogy nem feltétlenül érünk el első megkeresésre mindenkit, mert vagy nem tartózkodnak otthon, vagy elköltöztek időközben. Tehát vannak olyanok, akiknek nehézkes a felkeresésük” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A jelentkezők megkapták ebédjegyeiket. A korábbi kétszáz főből egyelőre százharmincan jeleztek vissza. Ez azonban még nem a végleges szám, hiszen az igények folyamatosan érkeznek. Ma már többen időben megjelentek a helyszínen.

„Én vendégkihordós vagyok, jöttem minden nap. Én megvagyok elégedve az étellel, én is vendéglátósként dolgoztam 43 évig és 230 napig. Így 59 évesen el tudtam jönni nyugdíjba” - nyilatkozta Varga Ferencné.

A konyhában reggel hatkor indul az élet, délelőtt tíz órára nagyjából hatszázötven adagot kell elkészíteniük, ugyanis más intézményeknek is főznek. Az első ételhordók a gépkocsikba kerülnek.

„Ezzel kapcsolatban azt szeretnénk kérni, hogy mivel mi tíz órától kezdünk el tálalni, ekkor töltjük meg azokat az ételhordókat, amelyeket autóval szállítunk ki, az egyéni elhordós vendégeinket arra kérjük, hogy tizenegy órától jöjjenek. Tizenegy órától én úgy gondolom délig, fél tizenkettőig mindenki meg fogja kapni az ellátást” - hangsúlyozta Derényi Dezső, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény élelmezésvezetője.

A menü összeállításánál sok szempontot vesznek figyelembe. Jól szervezett egységben működnek. Egyrészt meg kell felelni a közétkeztetési előírásoknak, másrészt pedig számolni kell a konyhai felszereltséggel. Mindig szezonális termékek kerülnek előtérbe, hiszen ezek jó esetben sokkal olcsóbbak. Mindig friss alapanyagokból dolgoznak. Cél a változatosság is. Holnap gyümölcslevessel, gombás csirkeraguval és bulgurral várják az ellátottakat.


0419_0_t 0419_1_t 0419_2_t 0419_3_t
0419_4_t 0419_5_t 0419_6_t 0419_7_t
0419_8_t
Vissza