Érvényben a hőségriasztás2021. június 18. (péntek) 19:00 - Híreknews/10423_0_300.jpgMásodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos a következő napokban várható tartós kánikula miatt. A Városház téren párakaput helyeztek el, és vizet is osztanak Ózd forgalmasabb részein szombaton, hétfőn és kedden. A városi strand is tovább tart nyitva. Ezekben a napokban is fokozottan figyeljünk a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztására.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos szombaton 00:00 órától kedd éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését. A következő napokban a hőmérséklet elérheti akár a 33 fokot is. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

„A következő napokban mindenképpen fokozódó hőségre kell készülni. Alapvetően napos, gomolyfelhős idő várható, egészen a jövő hét közepéig. Most a hétvége során csak kis eséllyel fordulhat elő futózápor, esetleg zivatar a térségben, de alapvetően csapadék nem valószínű Borsod megyében. A hőség tovább fokozódik, keddtől kezdődően egészen csütörtökig. A legmagasabb hőmérséklet a hétvége során 32-33 fok, a jövő hét első napjaiban azonban már 33-34 fok közelében alakul a hőmérséklet” - mondta Mesterházy András, meteorológus.

Ez az időjárás talán a következő hét második felében enyhülhet. Addig fokozódó hőségre kell számítani. A kánikula az egészséges szervezetet is megterheli, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet és dekoncentrációt is. Az autóvezetőknek ilyenkor ajánlatosabb az óvatos vezetés, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet. A vízparton tartózkodók pedig – különösen napozást követően – hűtsék le magukat mielőtt csobbannak, felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe.

„Ennek a riasztásnak az időtartama alatt a város lakosságát szeretné az önkormányzat segíteni azzal, hogy a Polgármesteri Hivatal előterében párakaput üzemeltünk be, illetve ivókaput lehet igénybe venni. Szombaton, hétfőn és kedden 11 és 12 óra között a Gyújtó téren vízosztást szerveztünk” - nyilatkozta Szaniszló Károly, közbiztonsági referens.

A vízosztást diákmunkások végzik majd fehér ÓZD feliratú pólóban. Emellett a városi strandfürdő egy órával tovább tart nyitva, így este nyolc órakor zárnak be. Fontos információ, hogy 19:30-kor kell elhagyni a medencéket. A multinacionális bevásárlóközpontok előtereit pedig vásárlás nélkül is igénybe vehetik a hűsölni szándékozók. Ügyeljünk a folyadékpótlásra, viseljünk kalapot és napszemüveget egyaránt. A katasztrófavételem és az NNK oldalán bővebb információk is olvashatóak a témában.

Kép forrása: internet.

Vissza