Ittas vezetők2021. július 12. (hétfő) 19:00 - Rendőrségnews/10493_0_300.jpg49 ittas járművezetőt szűrtek ki egy hét alatt a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mielőtt balesetet okozhattak volna. Ezek közül a hatóság 20 esetben büntetőeljárást kezdeményezett. Pitkó László a megyei kapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője szerint mindenkinek kötelessége biztonságosan közlekedni.

Visszatérő problémának számít térségünkben az ittas vezetők jelenléte. A statisztikák azt mutatják, hogy tavaly a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében bekövetkezett sérüléssel járó közlekedési balesetek mintegy tíz százalékánál, alkoholos befolyásoltság alatt álló személy volt az okozó. Ebbe természetesen nemcsak az autóvezetők, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok is beletartoznak, ám az ő számuk nem jelentős.

„A tavalyi esztendőben is, és már most az első félévünket is figyelembe véve látható a tendencia, hogy nagyon sok ittas vezetőt szűr ki a rendőrség. Ez a heti 49 számadatról azt lehet mondani, hogy szinte folyamatos. Közülük nagyon sok, aki balesetet még nem okozott, de a rendőrök kiszűrik őket a közúti közlekedésből” - mondta Pitkó László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője.

Jól látható, hogy amennyiben egy 500 autós mintát vizsgálunk, úgy a statisztika szerint minden tizedik gépjárműben ittasan ülnek a volán mögé az emberek. Szintén ijesztő, hogy gyakran nem kevés alkoholt fogyasztanak a sofőrök, hanem jelentős mennyiséget. A rendőrség célja, hogy ezt a rossz tendenciát csökkentse, majd meg is állítsa.

„Ha a tavalyi esztendőt veszem figyelembe, egy félév alatt büntetőeljárásba ittas járművezetés miatt közel félezer eljárás indult. Egész évre vetítve pedig olyan ezerkétszáz ilyen jellegű eljárás indult. Ezek is mutatják, hogy ezek az ittasságok már bűncselekményi kategóriába esnek, tehát nem az, hogy valaki megivott egy féldecit, vagy egy pohár sört” - tette hozzá Pitkó László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője.

Májusban egyébként több jogszabály-módosítás is történt. Az engedély nélküli vezetés esetében már bíróság járhat el a szabálysértés ügyében, ami elzárással is sújtható. A másik szigorítás az eltiltás alatti vezetést érinti, ami most már bűncselekmény. Ez a körülményektől függően 2, vagy 3 év letöltendő szabadságvesztéssel is szankcionálható.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza