Sebesült fecskék2021. július 13. (kedd) 19:00 - Híreknews/10497_0_300.jpgLeszakadt fészkük miatt megsérült fecskéket mentettek az Ózdi Rendőrkapitányságon. Az eset során három fióka élte túl a zuhanást. A fiatal állatokat a Mályi Madármentő Állomás munkatársai vették gondozásba. A faj hazai állománya folyamatosan csökken, pedig nélkülük sokkal több kellemetlen rovarral kellene megküzdenünk.

Szomorú eset történt a minap az Ózdi Rendőrkapitányságon. Az ügy során kis fecskék kerültek bajba, amikor meglazult és leszakadt a fészek, amiben éltek. Három fióka élte túl a zuhanást, kettő pedig életét vesztette. Az egyenruhások értesítették a Mályi Madármentő Állomás munkatársait, akik hamar a fiatal állatok segítségére siettek. A nagy távolság miatt a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon találkoztak, és ott vették kezelésbe az apróságokat.

„Az egyik elég rossz állapotban volt, amikor átvettük. Vagy megüthette magát, vagy volt egy pici kiszáradása. De szerencsére itt a mentőállomáson sikerült bele életet lehelni, így most már ő is jól van. Lényegében egy szállítódobozba nyugodt, sötét helyre tesszük, és így szállítjuk őket. Minden egyéb dolog itt a mentőállomáson történik. Kaptak egy kis folyadékpótlást, vitaminokat, ásványi anyagokat, és magukhoz is tértek a kis fecskék” - mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Nem egyedi esetről van szó, hiszen a sárból készült fészkek időről időre felmondják a szolgálatot. Ha épp fiókák is vannak benne, ez szinte biztosan sérüléssel jár, vagy akár az életükbe kerülhet. Városunk több pontján is találkozhatunk egyébként fecskékkel. Igen hasznos állatok, ugyanis főként legyekkel és szúnyogokkal táplálkoznak, ezzel is ritkítva a kellemetlen rovarokat. Az a tapasztalat, hogy az emberek az utóbbi években felismerték a madarak jelenlétének fontosságát, és igyekeznek segíteni őket.

A szakértők szerint egyetlen fecske egy idény alatt több mint egy kilónyi rovart fogyaszt el. Azok, akik segíteni szeretnék az apró madarakat tavasszal, amikor visszatérnek alakítsanak ki sárgödröket. Így nem kell kilométereken keresztül keresniük az építendő fészek alapanyagát.

Műfészkek kihelyezésével is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy évről-évre minél több fióka repülhessen ki a 2010-es év madarából, a fecskék fészkeiből is. Ennek köszönhetően a vonuláskor elszenvedett veszteségek mellett is több madárnak van esélye a túlélésre és a tavaszi visszatérésre.

Vissza