Fontos határozatok2021. július 16. (péntek) 19:00 - Híreknews/10506_0_300.jpgA harmadik vakcina beadatására is lehetőségük nyílik az embereknek. Ezt augusztus elsejétől tehetik meg. A delta variáns miatt a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik nincsenek beoltva. Városunk lakói inkább fenntartásokkal fogadták az új hírt. Az egészségügyben dolgozóknak számos oltás fajtát kötelezően fel kell venniük, most ezzel az egyel tovább bővítették a listát. Erről ma reggel a miniszterelnök beszélt egy rádióinterjúban.

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel is megtartotta szokásos interjúját a Kossuth Rádióban. Úgy határoztak, hogy lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. Ez augusztus elsejétől lesz elérhető. Hogy ki milyen fajtát fog kapni, azt az orvos dönti majd el. Mindenkit ugyanott fognak oltani, ahol az első két vakcinát is kapta. Ajánlatos ugyanakkor a második adag után négy hónapot várni, csak ezután beadatni a harmadikat. Az egészségügyben dolgozó személyeknek pedig kötelező lesz.

„A kényszerítésnek nem vagyunk hívei. Egy helyen tettünk kivételt. Hoztunk egy döntést arra nézve, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás. Betegeket gyógyítanak, és ott különböző betegségek adódhatnak össze. Ha még egy koronavírus fertőzés is megtörténik ez emberéletekbe kerülhet. Egyébként is az egészségügyben vannak olyan oltásfajták, amiket a dolgozóknak kötelező felvenniük. Most ezt a listát egyel megnöveljük” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Így csak az dolgozhat ilyen helyeken, aki kapott már vakcinát. A delta variáns miatt a legjobban veszélyeztetettek azok a személyek, akik eddig még nem oltatták be magukat. A 65 év felettiek 15 százaléka nem rendelkezik védettséggel. Őket a háziorvosok személyesen fogják felkeresni, arra buzdítva őket, fontolják meg a vakcinációt, ezzel biztosítva védelmüket a járvány ellen. Az ózdiak eltérően vélekedtek az új lehetőségről.

„Akinek szüksége van, adassa be. Én megkaptam mind a kettőt. Majd szólnak, és akkor be fogom adatni, a biztonság kedvéért” - nyilatkozta Hilóczki István.

„Engem annyira megviselt a második oltás, biztos vannak, akik úgy gondolják, hogy jó. Nekem kétségeim vannak. Biztos jó dolog lesz annak, aki úgy gondolja” - fogalmazott Nagy Emese.

„Annyira nem örülök neki. Én is be vagyok oltva és a párom is. Miért nem elég? Ennyi a véleményem. Nem értem” - hangsúlyozta Dúl Gábor.

A 16-18 év közöttiek 45 százaléka már felvette az oltást, a 12-15 év közöttieknél pedig 13-14 százalék ez az arány. A tanévkezdés idén szerdai napon lesz, a kormány pedig úgy döntött, hogy hétfőn és keddi napokon, tehát augusztus 30-án és 31-én szerveznek oltást, hogy minden gyerek megkaphassa a vakcinát.

Vissza