Heves zivatarok2021. július 19. (hétfő) 19:00 - Aktuálisnews/10509_0_300.jpgMiért kerülik el városunkat a heves időjárási események? Az utóbbi napokban egész Európában hatalmas áradásokról és komoly jégesőkről lehet hallani. Tegnap éppen Aggtelek körzetében jelentkezett az ítéletidő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembere szerint a domborzati viszonyok óvhatnak meg minket a bajtól.

Az elmúlt napokban szinte mást sem lehet olvasni a különböző sajtóorgánumoknál, hogy ítéletidő sújtja egész Európát. Egyes országokban az áradások miatt már több százan vesztették életüket, és még többen tűntek el. Bár hazánkat ennyire komoly behatások szerencsére nem érték, többfelé így is komoly fennakadásokat okozott az időjárás. Ennek okáról az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberét kérdeztük.

„Bizony ezek a szélsőségek és kiugró értékek azért gyakrabbak lesznek az elkövetkező időszakban. Annak volt köszönhető például a nyugat-európai rendkívüli áradás is, hogy az a légörvény, ami egyébként a mi időjárásunkat is alakítja, már napok óta csak nagyon lassan araszolt a kontinens belseje fel. Gyakorlatilag alig volt áramlás a kontinens nagyobb része fölött” - mondta Vaszkó András, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Tegnap például Aggtelek környékére csapott le a heves eső, melyet jelentős mennyiségű jég is kísért. A zivatargóc hatására még a Baradla-barlangban is nagymértékben megemelkedett a vízszint. Jósvafőn pedig csak a közösség összefogásának volt köszönhető, hogy a homokzsákok megóvják a lakóházakat az ártól. Ózdot ugyanakkor a legtöbbször elkerülik az effajta veszélyes események, ami pedig nagyrészt a domborzatnak köszönhető.

„Valószínűleg a domborzat játszhat közre. A tegnap kialakult zivatarok ráfeküdtek egy keleties áramlásra, és nekifeküdtek az Aggtelek környéki hegyeknek, így ott tudtak nagyobb mennyiségű csapadékot okozni. A hegynek azon az oldalán, amelyet elér a zivatar tömb, ott elég intenzív csapadék tud hullni. Ha átbukik a nedvesebb levegő a hegyen, ezt nevezzük lee-oldali áramlásnak, ott, ahogy bukik lefelé, hirtelen kiszárad, ott nem jellemző a csapadék” - tette hozzá Vaszkó András, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A következő napokban egyébként további ismétlődő záporokra kell készülnünk, még ha nem is az előzőleg tapasztalt mértékben. Természetesen a csapadék területi eloszlása nagyon változatos lesz. Ezután szárazabb légtömegek érkeznek fölénk.

Kép forrása: internet.

Vissza