Zöld kukák (képgalériával)2021. július 22. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10520_0_300.jpgTöbb száz darab zöld kuka várja tulajdonosát az Ózdi Városüzemeltető Intézmény telephelyén. A családi házas övezetekben élőknek csupán néhány személyes iratot kell bemutatniuk és el is vihetik az edényzetet. Zöldhulladékot egyébként az erre a célra biztosított környezetkímélő zsákokba is ki lehet helyezni, de fontos hogy csak kizárólag falevél, ágnyesedék, levágott fű vagy gyom kerülhet a tárolókba.

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás nyertes pályázata jóvoltából Ózd pontosan 3716 db zöld hulladékgyűjtő edényt kapott. Ezek szétosztását az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai koordinálják. Rugalmasan kezelték a helyzetet. Tavaly a város 14 pontján is biztosítottak lehetőséget az átvételre. Ezeket a 240 literes tárolókat ingyenesen igényelhetik azok, akik családi házas övezetben élnek. Eddig a napig 3200 darabot adtak ki a lakosságnak, vagyis még majdnem ötszáz darab vár gazdára. Aki úgy érzi szüksége van rá, a Zrínyi út 5. szám alatt található telephelyen érdeklődhet.

„Az ingatlantulajdonosok az Ózdi Városüzemeltető Intézmény telephelyén tudják átvenni a 106-os irodában, hétfőtől péntekig nyolc órától három óráig tudjuk ezt biztosítani. Kérünk tőlük egy személyi igazolványt, lakcímkártyát és az utolsó havi számlakivonatot is be kell mutatniuk. Így tudják átvenni az edényzetet tőlünk” - mondta Horváth Henrietta, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény adminisztrátora.

Fontos, hogy ezeket a zöld kukákat csak rendeltetésszerűen alkalmazzuk, ugyanis ha abba háztartási, vagy egyéb szemetet rakunk, akkor nem fogják elszállítani a BMH munkatársai. A zsák és a gyűjtőedény használatán kívül egyéb módon is meglehet szabadulni a már szükségtelen anyagoktól.

„A nagyobb méretű faágakat, legfeljebb két centiméter átmérőjű és egy méter hosszúságúra darabolva kötegelve lehet kihelyezni a gyűjtési napon. Az edényekbe és zsákokba kizárólag zöldhulladék kerülhet. Ha valakinek nagyobb mennyiségű zöldhulladéka keletkezik, amelyet nem tud elhelyezni sem az edényben, sem a zsákban, az beszállíthatja a hulladék udvarainkba negyedévente 250 kilogramm mennyiségig” - nyilatkozta Prokai-Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR-és kommunikációs vezetője.

Az egyébként lebomlást segítő adalékot tartalmazó zöld zsákokhoz ingyenesen juthat hozzá a lakosság, azonban az idén januárban módosított hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés alapján csak négy darabhoz. Itt a Zrínyi úton található irodában már nem tudnak biztosítani. Ezeket az ürítéskor adják át a tulajdonos részére. Az ilyen jellegű hulladékot egyébként havi két alkalommal, minden év március elejétől december közepéig szállítják el az ingatlanoktól. Hogy mikor melyik utcából az a www.bmhnonprofit.hu internetes oldalon elérhető 2021-es naptárból derül ki.


0520_0_t 0520_1_t 0520_2_t 0520_3_t
0520_4_t 0520_5_t 0520_6_t
Vissza