Tisztelet az időseknek (képgalériával)2021. július 25. (vasárnap) 18:22 - Egyháznews/10528_0_300.jpgA nagyszülők és idősek előtt tisztelgett a katolikus egyház. Még ez év januárjában jelentette be Ferenc pápa, hogy minden esztendőben július negyedik vasárnapja róluk szól majd. Ennek megfelelően a hétvégi liturgiát nekik szentelték az Ózdi Görögkatolikus Parókián.

Január 31-én, az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa arról beszélt, hogy Simeon és Anna két idős ember, a Szentlélektől megvilágosodva felismerte Jézusban a Messiást. A szentatya szerint gyakran elfelejtjük a nagyszülőket, és elfelejtjük, micsoda gazdagság árad a gyökerek megőrzéséből és továbbadásából. Ezért döntött úgy, hogy minden év júliusának negyedik vasárnapján őket ünnepli majd az egész katolikus egyház. Ennek megfelelően az Ózdi Görögkatolikus Parókián róluk szólt a mai liturgia.

„Az úr angyalokat küld, hogy vigasztaljanak magányunkban és ismételgessék nekünk, minden nap veled vagyunk. Ezt mondja neked, ezt mondja nekem és ezt mondja mindnyájunknak. Ez az értelme ennek a napnak. Éppen idén akadt nap, hogy megünnepeljük, amikor véget ér a hosszú elszigeteltség és lassan újra indul a társadalmi élet. Minden nagypapát, minden idős férfit, minden nagymamát, minden idős asszonyt különösen azt, aki közülünk a legmagányosabb, meglátogasson egy angyal” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A liturgia végén előre szólították az időseket és nagyszülőket, ahol egy áldást követően apró ajándékot is kaptak. Ezen egy imádság állt, melyet Feczkó Sándor gyülekezeti tag olvasott fel.

„Köszönöm, hogy családot adtál számomra és, hogy hosszú élettel áldottál meg. Köszönöm neked az örömök és a nehézségek pillanatait, az álmokat, amelyek már valóra váltak az életemben, és azokat az álmokat, amelyek még előttem állnak” - fogalmazott Feczkó Sándor, a gyülekezet tagja.

Számos jeles alkalom áll a hívek előtt, hiszen az érdeklődők hamarosan részt vehetnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, amely keretében Ferenc pápa, a Hősök terén szerepel majd a katolikus világesemény záró szentmiséjén. Augusztus 6-án pedig ismét megszervezik a hagyományos Lecsópartit.


0528_0_t 0528_1_t 0528_2_t 0528_3_t
0528_4_t 0528_5_t 0528_6_t 0528_7_t
0528_8_t
Vissza