Némán kiáltanak2021. július 28. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/10538_0_300.jpgNemzetközi segélykérő jelet vezet be a rendőrség a magyar köztudatba. Ez által a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak. A bántalmazottaknak sokszor nincs lehetőségük arra, hogy segítséget kérjenek. Amennyiben valaki ilyen jelet lát, a 112-es telefonszámon tehet bejelentést.

Segélykérő kézmozdulatot vezet be a rendőrség. Kanadából indult a jelzés, és már hazánkban is gyorsan tejed a közösségi médiában. Ez a hatósági szerveknek is nagy segítséget nyújt, valamint megtanít minket figyelni embertársainkra. Ez lehetőséget jelent a sértettek számára, hogy kitörjenek helyzetükből, és gyors segítséget kérjenek.

„Intézményünknek az a tapasztalata, hogy általában úgy szokott ez történni, hogy az egyes családlátogatások során, illetve telefonos jelzések során szokott fény derülni az ilyen bántalmazásokra. A személyes látogatásokkor az mondjuk gátoló tényező szokott lenni, hogy ha a bántalmazó fél is jelen van” - mondta Schlögl Dávid, az Ózdi Család és Gyermekjóléti Központ szakmai egységvezetője.  

Sokszor az áldozatnak nincs lehetősége a segítségkérésre, így többször előfordul, hogy szomszédok, családtagok jelentik be az eseteket. Ilyenkor az intézmény dolgozói azonnal kivizsgálják az ügyet. Adott helyzetben az Országos Kríziskezelő és Információs Társaság segít nekik a menekítésben. A mozdulat használatával szavak nélkül is hívhatunk segítséget. A bántalmazott biztonsága érdekében, ha meglátjuk a jelzését, azonnal hívjuk a 112-es telefonszámot, és szolgáltassunk információt az eset kapcsán.

„Először is be kellene mutatkozni, tehát a bejelentő nevét, illetve a telefonszámát. Fontos, hogy tudjuk, hogy honnan telefonál a bejelentő, azt hogy mi történt, esetleg írja le a mozdulatsort, amit a segítséget kérő személy mutatott. Fontos, hogy mikor és hol látta pontosan a segélykérést. Abban az esetben, ha nem tud pontos címet adni, akkor egy közelben lévő épületet vagy egy helyszínt kellene körülírnia. További információként szolgálhat, ha a segítségkérő személynek a leírását megadja. Akár magasság, testalkat, öltözék, egyéb külső ismertető jelet” - nyilatkozta Barabás Ildikó, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főreferense.

Nyomra vezetheti a hatóságokat az is, ha meg tudjuk mondani, kivel volt a sértett, életveszélyben volt e, merre mentek és láttunk-e valamilyen külső sérülést az áldozaton. A Magyar Rendőrségnek nagyon fontos, hogy bevezessék a mozdulatsort, mert ezáltal több ilyen problémával küzdő embernek tudnak mihamarabb segítséget nyújtani.

Vissza