Lóháton a túrán (képgalériával)2021. július 30. (péntek) 19:00 - Kultúranews/10545_0_300.jpgTizenegyedik alkalommal tartják meg a Görgey Emléktúrát a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület vezetésével. A lovasok Talián Zoltán diakónus áldásával indultak el az Ifjúsági Parkból, hogy méltón emlékezzenek meg az 1849-es dubicsányi csatára.

Idén is az Ifjúsági Parkban gyülekeztek azok, akik aktív résztvevői az immár tizenegyedik alkalommal megrendezett Görgey Emléktúrának. Ezzel a Görgey Artúrról elnevezett eseménnyel tisztelegnek minden évben az 1849. július 21-i, dubicsányi csatában elhunytakra. A három napos programot Talián Zoltán diakónus nyitotta meg áldásával. Az esemény után a csapat izgatottan várta az indulást.

„Testben és lélekben teljesen úgy érzem, hogy fel vagyunk készülve. A lovak kondíciója megfelelő, és nagy várakozásokkal vágunk neki a mai napnak. Reméljük az időjárás kegyes lesz hozzánk, nem lesz nagy kánikula, de egy kis felhőnek, egy kis frissítő esőnek azért örülni fogunk” - mondta Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző huszárkapitánya.

Ezekre az alkalmakra messzebbről is érkeznek vendégek. Ennek apropójából a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai igyekeznek színesíteni a programot. Idén egy rendhagyó útvonalat választottak, hogy a környező táj szépségét is be tudják mutatni azoknak, akik nem ismerik ezt a vidéket.

„Sajómercsére még csak csikós korunkban jutottunk el, akkor szerveztünk oda lovas túrákat, 10-15 évvel ezelőtt. A tavalyi éven felvettük az ottani önkormányzattal a kapcsolatot, és ők örömmel fogadják a Görgey Emléktúrát. Egyébként egy festői környezeten megyünk végig, mert mind a Kajla-völgy, mind pedig Sajónémeti felett a földvárról, a Sajó völgyére egy olyan kilátás tárul a vendégeink elé, ami az ország nagyon sok területén nem található meg” - emelte ki Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya.

Az idei túrára is rányomta a bélyegét a járványhelyzet. Több olyan vendég mondta vissza részvételét, akik a határon túlról érkeztek volna. Ettől függetlenül is szép számmal jelentek meg lovasok és gyalogosok is az eseményen. Ézsiás Vencel például a Jászságból érkezett.

„Talán azt gondolom, hogy az ország egyik legjobban sikerült és legjobb, igazán bajtársias hangulatban megrendeződő rendezvénye, hiszen évek óta, ha visszatekintünk, mindig óriási létszámot mozgat, fantasztikus lelkesedéssel és igazi bajtársi közösségként hajtja végre a végrehajtó állomány ezt úgy, hogy közben üzennek is a világnak arról, hogy itt vannak az értékek közöttünk. Le kell hajolni érte, fel kell emelni, ki kell fényesíteni, meg kell mutatni a fiataljainknak, ugyanis hiszem és vallom, hogy csak az a társadalom tud egészségesen létezni, amelyben a fiatalok számára tudunk példaképeket a múltból” - hangsúlyozta Ézsiás Vencel, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke.

A három nap alatt több településen is keresztülhaladnak. Ma Sajómercsére indulnak, ahol lovas karüsszelt és verbuválást mutatnak be. Ezt este táncház követi, másnap pedig indulnak tovább Borsodszentgyörgyre.


0545_0_t 0545_1_t 0545_2_t 0545_3_t
0545_4_t 0545_5_t 0545_6_t 0545_7_t
0545_8_t 0545_9_t 0545_10_t 0545_11_t
0545_12_t 0545_13_t 0545_14_t 0545_15_t
Vissza