Sportos életmód2021. július 30. (péntek) 19:00 - Sportnews/10546_0_300.jpgTöbbféle mozgásforma közül válogathatnak azok a fiatalok, akik szeretnének sportolni. Városunkban több tucat egyesület működik, ahol szívesen látják a vállalkozó kedvű gyermekeket. Mindennek megvan az előnye, hiszen míg a csapatban való munkánál a közösség ereje segít sokat, addig az egyéni számoknál az önbizalom és a kitartás értékelődik fel.

Több mint két tucat sportegyesület működik városunkban. Ózdon nem ismeretlen a mozgás szeretete, hiszen hosszú évtizedek óta érnek el a helyi csapatok és egyéni aktívák szép eredményeket. Ám ezek mögött a teljesítmények mögött sok év gyakorlása van. Épp ezért fontos, hogy a fiatalok megtalálják azt a fajta elfoglaltságot, amiben örömüket lelik és sikeresek lehetnek. Az ÓAM-Ózdi KC például több csapatába is gyerekeket vár.

„Fiatal korban nagyon fontos a testmozgás. Tudvalevő, hogy a fiatalság szeret a számítógép előtt ülni. Én minden fiatalt arra kérnék, hogy próbáljon mozogni, teljesen mindegy, hogy kézilabdáról, fociról vagy másról beszélünk. Én a kézilabdát azért támogatnám, mert rendkívül pörgős, izgalmas sportág. Rendkívüli módon fejleszti a mozgáskoordinációt. Nem utolsó sorban pedig olyan hosszú távú barátságok alakulhatnak ki, amik máshol nem biztos” - nyilatkozta Kovács Péter, az ÓAM-Ózdi KC ifjúsági csapatának edzője.

Szintén hasonló a helyzet a kosárlabdánál is. Eke Eszter a Beszterce KK Bolyky edzője például arról is beszélt, hogy azok a gyerekek, akik náluk próbálnak szerencsét, az idővel is megtanulnak báni, hiszen ebben a sportágban minden támadásnál másodpercekben kell gondolkodni. Az U11-es kezdő csapatba lányokat is fiúkat várnak, míg az U14-es együttesbe csak fiúkat tudnak fogadni az egész városból.

„Ez egy nagyon összetett sportág. Itt a lábizmot és a karizmot egyaránt fejlesztjük. Emellett a felfelé irányuló mozgások nagymértékben segítik a gerincizomnak és a gerincoszlopnak a megerősítését. Ez azért fontos, mert a gyerekek az iskolatáska cipelése közben elég rossz deformitásokat vesznek föl. Ez elősegíti nekik a helyes testtartást is” - emelte ki Eke Eszter, a Beszterce KK Bolyky edzője.

Természetesen a fő cél az, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg a sportolással és az aktív életmóddal. Hiszen a testmozgásnak számos pozitív hatása van szervezetünkre, vagyis az egyik legkézenfekvőbb módszer egészségünk megőrzésére.

Vissza