Harmadik oltás2021. augusztus 4. (szerda) 19:00 - Híreknews/10558_0_300.jpgA világon elsőként Magyarországon nyílik lehetősége az embereknek beadatni a harmadik adag koronavírus elleni oltást. Fontos ugyanakkor, hogy a második vakcina után, vagy a Janssen esetében az első után legalább négy-hat hónapnak el kell telnie. A lakosság a megyei oltóponton vagy a háziorvosoknál kaphatja meg az újabb dózist.

Augusztus 1-jétől lehetővé vált Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás harmadik, emlékeztető adagjának beadatása, augusztus 2-án pedig már az online időpont foglalási lehetőség is megnyílt azok előtt, akik már korábban megkapták második dózisukat. A háziorvosokra most is komoly feladat hárul, hiszen ők dönthetik el, hogy melyik vakcinát alkalmazzák. Természetesen van egy ajánlás, ami segíti a szakemberek munkáját.

„Tulajdonképpen mindenkinek ajánljuk a harmadik oltást. Különösképpen idős betegeknek, krónikus betegségben szenvedőknek és immungyenge betegeknek ajánljuk. A harmadik oltás a két oltás utáni négy-hat hónapban ajánlatos. Két lehetősége van a betegnek. Egyfelől a háziorvosnál jelentkezhet vagy felkeresi az oltópontot” - nyilatkozta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Ilyen oltópont egyébként a megyei kórházban lesz. Ott mindegyik olyan vakcina típus elérhető, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható. Városunkban ezen kívül az idősotthonokban is folyamatban van a harmadik adagok beadása.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kérte meg az intézményünket arra, hogy a harmadik körös oltások igényét mérjük fel a három idősotthonunkban. Ez már megtörtént és augusztus 5-e reggel 9 órára terveztük be a harmadik körös oltásokat. Ezt az intézmény háziorvosa fog majd beadni az időseknek, akik ezt igényelték. Ők mindannyian Pfizert fognak kapni. Volt, aki a dolgozók közül is kérte a harmadik oltást, ők is holnap fogják ezt megkapni” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A felmérésből kiderült, hogy összesen 53 gondozott, valamint 5 dolgozó szeretne élni a lehetőséggel. Hogy jelenleg kik felelnek meg a feltételeknek, azt holnap a háziorvos határozza meg. Az elmúlt 24 órában egyébként 59 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, emellett elhunyt három beteg. 82 koronavírusos pácienst ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza